Да бъдат премахнати дърветата в района на бившето заведение "Чакъла" до поликлиниката, реши днес експертна комисия, назначена със заповед на кмета на Шумен. На мястото ще се прави паркинг.

На огледа бяха поканени всички желаещи шуменци, но дойдоха само журналисти. 

Първото прегледано дърво бе кестен. „Моето мнение е, че дървото трябва да се премахне. То е заболяло, има хралупа, което означава, че вътре е кухо, изсъхнало е. Това се вижда и по клоните“, каза Антон Дончев, инженер лесовъд в РДГ. Той допълни, че с годините всяко едно дърво, за което не се полагат грижи, заболява. Според него вътре в растенията дървесината е мъртва.

На мнението на Дончев бе и Елка Димитрова от ОП „Паркове и обредна дейност“. „Вътре в дърветата има гнилоти. Тук няма съмнение, че вътре дървото е изсъхнало и е опасно. При един бурен вятър това дърво може да падне и да повреди коли, инфраструктура“, каза Елка Димитрова. Тя допълни, че дърветата на „Чакъл“ не са поддържани от наемателите на обекта и това е довело до сегашното им състояние.

Хралупи и изсъхнали клони, което говори за заболяване на дърветата, експертите видяха и в дърветата от вида явор.

„Ще бъдат премахнати повредените дървета и тези, които са саморасли. Дървесината е динамична екосистема и се променя с годините. Според мен на това място няма здрави дървета, които трябва да останат“, обобщи след огледа мнението на членовете на комисията нейният председател Коста Костов, лесовъд към община Шумен.

В късния следобед от пресцентъра на общината съобщиха, че комисията е приключила своята работа.

Решението на специалистите е да се оставят две големи групи растения от вида западна туя.

В лошо състояние са и затова ще бъдат премахнати един кестен и пет явора.
„Експертите предлагат още да се разшири зелената ивица между предвидените 24 паркоместа, което ще даде възможност да се засадят най-малко още осем нови дървета от подходящи за градско озеленяване видове“, добавиха от общината. 

ШУМ.БГ