Възможностите за участие на френски компании в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" обсъди днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланикът на Франция в София Ерик Льобедел.

Енергийният министър представи решението на правителството да търси възможност за реализацията на проекта за изграждане на втора атомна централа в България съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите на проекта в отделно дружество, се казва в прессъобщение от министерството. "Това ще е отлична възможност за продължаване на съвместното сътрудничество между България и Франция в областта на атомната енергетика", е подчертала Петкова.

За интерес от френската "Фраматом" към проекта Петкова беше съобщила след участие в енергиен форум в Русия през май. Конкретен интерес преди дни за пореден път потвърди Китай.

Льобедел е благодарил за оказаната от страна на Министерството на енергетиката подкрепа при провеждането на проучванията на дълбоко Черно море от страна на френската компания "Тотал".
Петкова е информирала френския дипломат за хода на строителството на газови връзки със съседни държави и за работата по проекта за газов хъб.

Дневник