В Русия изготвянето на проектозакон, който да промени статута на в момента нелегалните частни военни компании, се обсъжда от години. Властите се отказаха от последната версия на закона преди два месеца, но сега и президентът Владимир Путин е под натиск да промени ситуацията - този път от страна на ветераните, пише електронното издание "Ал Монитор".

В изявление до Путин ветераните поискаха не само частните военни компании (ЧВК) да бъдат легализирани, а и официално да бъде признато, че руски наемници се използват в конфликта в Сирия - предположение, което бе водеща тема в редица медии по света след инцидент от февруари.

От три години ветераните от войните получават оплаквания от ранени в Сирия наемници, които нямат достъп до социална или икономическа подкрепа, нито дори до възможностите за рехабилитация, предлагани от правителството. Причината е липсата им на правен статут.

Конкуренция

ЧВК, които формално са поставени извън закона, бяха използвани и в Украйна, и - по-късно - в Сирия. Според някои информации представители на най-голямата ЧВК, "Вагнер", вече могат да се открият и в Централноафриканската република, а източници на "Ал Монитор" посочват и други държави като Судан, Йемен и Либия.

В Сирия отскоро има и други активни конкуренти освен "Вагнер", разказа телевиия "Дожд", говорейки за новата частна военна компания "Патриот". Според медията наемници на "Патриот" се сражават в Сирия от пролетта на тази година и сред тях са войници, сражавали се в Донлас, без да са били изпратени на мисия там. Източници на "Дожд" в министерството на отбраната казват, че "Патриот" дава по-добри заплати и по-ясни задачи от "Вагнер" и е по-силно ангажирана с опазването на живота на служителите си.

"И други компании влизат на пазара. Не знаем точните им имена, но можем спокойно да кажем, че вече са в Либия, Йемен, Судан и Бруней. Има преговори и за влизане в няколко африкански държави," каза Евгений Шабаев, лидер на казашка организация подписал писмото от ветераните.

Без големи очаквания

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че ако такова официално писмо достигне президентството, то "ще бъде предадено към министерството на отбраната, така че да изработят някакъв основен подход към проблема."

Същевременно някои от ключовите фигури, подписали писмото, са по един или друг начин замесени в политиката на Русия, известни с "патриотичните" си позиции или (например Шабаев) известни с разпространяването на информация за смъртта на "много" бойци от ЧВК "Вагнер" след инцидента с участие на американски сили в Източна Сирия. Според "Ал Монитор" трудно може да се очаква реакция от институция, която не признава официално такива компании, макар да влиза в директни контакти с тях.

Сайтът припомня, че повечето важни институции извън долната камара на парламента вече отхвърлиха последния законопроект за легализация на частните военни компании. Аргументът, че няма такива организации в Русия, е отчасти верен, тъй като те обикновено са регистрирани в други страни, а други като РСБ Груп са известни по-скоро като частни компании за сигурност или консултантски услуги.

Същевременно ЧВК служат като скрити инструменти за подкрепа на руското военно разузнаване, но вероятно ще бъдат държани настрана от полето на политиката, казва източник в армията на "Ал Монитор".

Проблем би била и липсата на прозрачност при много от тези компании, при които според информация на сайта "Фонтанка" има нередности в счетоводството, което обаче понасят и бойците от отдалечените региони на Русия, и чуждите граждани - например украинци и граждани на настрани от бивша Югославия.

dnevnik.bg