В подкрепа на Националния протест на българските овцевъди и козевъди се включват служителите и работниците на шуменския екарисаж. Всички те ще участват в организирания от НОКА за 18 юли протест пред Министерски съвет.

Това стана ясно от разпространена до медиите Декларация от изпълнителния директор на „Брамас-96“ АД Мирослав Александров.

В нея Александров заявява, че подкрепя поставените искания от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация към Министерство на земеделието и храните със следните допълнителни искания: Стриктно спазване на Регламент 1069/2009 ЕО и Регламент 142/2011 ЕО на територията на РБ."

В Декларацията пише още, че се иска оставката на Изпълнителния директор на БАБХ Дамян Илиев, "който със своите действия и бездействия доведе до организиран хаос в дейностите по обезвреждане на мъртви животни, което допринесе и за разпространение на болестите по животните, които наблюдаваме днес."

Оставка е поискана и на директора на ОДБХ Шумен Катя Райкинска с мотива, че организирано, безотговорно и под натиск е затворила екарисажа в Шумен, с което е допринесла за разпространението на заразни болести по животните, се казва в Декларацията.

ШУМ.БГ