Знаете ли кой отбор ще играе домакинските си мачове на новоизградения стадион в Саранск след края на световното първенство по футбол в Русия? Вероятно най-честият отговор ще бъде отрицателен, защото малцина извън страната са чували за местния клуб "Мордовия".

Със средна посещаемост 3 700 души през миналия сезон, изглежда любопитно как тимът би изпълнил капацитета на стадиона от малко над 44 хиляди места. Задачата клони към невъзможна при положение, че клубът играе във второто ниво на руския футбол, а максималната вместимост на съоръжението представлява почти една седма от броя на жителите в града.

Стадионът в Саранск е част от предизвикателството за Русия да запази наследството от новоизградените съоръжения след края на шампионата. Еуфорията от турнира приключи и страната трябва бързо да осъзнае надвисналата опасност, за да намери необходимото решение.

"Наследство" вероятно е най-често споменаваната дума при организирането на големи спортни форуми. В повечето случаи домакините не преодоляват синдрома на "белите слонове". Пресен пример са олимпийските игри в Рио през 2016 г., когато съоръженията бързо бяха оставени в забрава и разруха.

С бюджет от 15 милиарда долара световното в Бразилия преди четири години показа, че повечето стадиони са твърде големи и прекалено скъпи, за да излязат домакините на печалба. Пред същия проблем сега е изправена Русия, която вложи 12 милиарда долара по организацията на шампионата.

"Организационният комитет ще предостави цялата инфраструктура на съответните региони, когато световното първенство приключи. Искам незабавно да се обърна към колегите, за да им кажа, че е недопустимо спортните съоръжения да се превърнат в пазари, както видяхме да се случва през 1990 г. в Москва", заяви президентът на Русия Владимир Путин в навечерието на световното.

Мачовете на мондиала се играха в 11 града на 12 стадиона, като половината от съоръженията бяха изградени специално за форума, а други бяха реновирани. Основните критики към домакините бяха, че част от стадионите бяха построени в региони със слаба икономика.

На пет от съоръженията ще домакинстват отбори от второто ниво на руския футбол, където не се очаква голям зрителски интерес. Това са "Мордовия" (Саранск), "Ротор" (Волгоград), "Балтика" (Калининград), "Нижни новгород" и "Сочи". Въпреки че "Урал" и "Криля советов" играят в първото ниво, двата клуба не са от големите в Русия и вероятно ще изпитат трудности в дългосрочен план с поддръжката на съоръженията в Екатеринбург и Самара.

Едно от решенията на руското правителство е да намали значително капацитета на стадионите. Така съоръжението в Саранск ще има 14 хиляди места по-малко или общо 30 хиляди, но дори и тогава стадионът изглежда прекалено голям залък за град с население близо 300 хиляди жители.

Цената по строителството на "Мордовия арена" струваше 16 милиарда рубли (257 млн. долара), като бюджетът за изграждането на стадионите идва от държавната хазна. Градът не трябва да изплаща съоръжението, но е небходимо да покрива годишната поддръжка от над 200 милиона рубли (3.2 млн. долара).

Очакванията са общите оперативни разходи за стадионите от световното да надхвърлят 2 млрд. рубли (32 млн. долара) на година. В някои региони руското правителство е обещало да покрие сумата по поддръжката за първите две години.

"Бъдете сигурни, че стадионът няма да се превърне в "бял слон". Съоръжението няма да бъде само за футбол, а ще бъде многофункционално", каза президентът на Мордовския регион Владимир Волков, според когото местното правителство е в "разговори с големи бизнеси" за стадиона в Саранск.

Русия организира по впечатляващ начин световното, но предстои да видим на каква цена е постигнат напредъкът на страната. И дали той е измамно усещане, което ще остави спортните съоръжение неизползваеми.

dnevnik.bg