Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза днес, че "усилията" на президента на САЩ Доналд Тръмп да "раздели европейците" в търговски план са били "напразни", съобщи "Франс прес", цитирана от БТА. Това изказване идва една седмица преди срещата на Юнкер и Тръмп във Вашингтон.

"Бих искал да накарам президента на САЩ да разбере, всъщност вече опитах без голям успех, трябва да призная, че когато става дума за търговия, ЕС съставлява неделимо единство", каза той на пресконференция в Брюксел. "Впрочем всички усилия да бъдат разделени европейците са напразни", добави председателят на еврокомисията.

Жан-Клод Юнкер трябва да се срещне с Доналд Тръмп на 25 юли във Вашингтон, за да се опита да намали търговското напрежение между ЕС и САЩ. "Отивам там спокоен", увери Юнкер, като отказа да каже повече за европейския подход, който ще защитава в САЩ.

"Показах моя общ подход по време на последната среща на Г-7 в Канада, където повторих пред американския президент европейските аргументи и ще ги повтарям много пъти", обясни Юнкер.

САЩ наложиха от 1 юни мита от съответно 25 процента и 10 процента върху стоманата и алуминия на основание, че вносът на тези метали е заплаха за националната им сигурност. ЕС въведе ответни мита за стоки от САЩ на стойност 2.8 млрд. евро, а по-рано днес еврокомисията обяви допълнителни защитни мита за вноса на стомана заради ефекта от мерките на Тръмп.

Дневник