Унгария ще напусне пакта за миграцията на ООН преди окончателното му одобрение и определя споразумението като "заплаха за света", предаде "Ройтерс".

Глобалният пакт за безопасна, организирана и законна миграция бе одобрен в петък от всички 193 държави - членки на ООН, с изключение на САЩ, които се оттеглиха миналата година. Водената от десния премиер Виктор Орбан Унгария реши да не подпише окончателния документ на церемония през декември.

"Този документ е изцяло срещу интересите на унгарската сигурност", каза външният министър Петер Сиярто, като добави, че пактът представлява заплаха за света, защото може да вдъхнови милиони мигранти.

Унгария, заедно с Полша и Чехия, зае твърда позиция срещу приемането на мигранти, влизайки в конфликт с ЕС.

Според Сиярто пактът на ООН е "краен, пристрастен и улеснява миграцията". "Неговата основна предпоставка е, че миграцията е добро и неизбежно явление... Ние смятаме миграцията за лош процес, който има изключително сериозни последици за сигурността", допълни той.

По думите му унгарските предложения са били игнорирани по време на дебата по документа, който според него облагодетелства основни интересите на държавите в Африка и Южна Америка, откъдето главно идват мигранти.

Дневник