Министърът на външните работи на Холандия Стеф Блок се извини за резките си изказвания за миграцията и положението в редица страни. В изявление, предадено снощи по холандската национална радиотелевизионна корпорация и цитирано от ТАСС, той каза: "Неправилно подбрах думите си и съжалявам за това. Не трябваше да използвам тези изрази".

В редица медии се появи видеозапис от закрита среща на министъра с работещи в задгранични организации холандци, състояла се в Хага на 10 юли. Пред тях Блок казва, че не познава нито една страна, в която представители на различни националности да съжителстват мирно едни с други.

"Отбелязах, че в много страни съществува напрежение и това не е изненада за никого", добавя той в дискусия за напреженията, пораждани от миграцията и интеграцията на пришълците, и какво следва да прави Холандия и международната общност в тази връзка.

Във видеото министърът изразява мнение, че ЕС не трябва да настоява страните от Източна Европа да приемат бежанци, защото тъмнокожите хора нямат там шансове за нормален живот и могат да бъдат подложени на насилие. "Не може да се каже, че това е правило, но редица страни наистина не искат да работят по въпроса за преместване на бежанците", казва той.

Като пример за такива междуетнически напрежения Стеф Блок посочва в беседата си Суринам - бившата холандска колония в Южна Америка, като го нарича "несъстояла се държава" заради разнообразния й етнически състав. А вчера той призна, че не е трябвало да използва тези думи. "Политическите партии там наистина са сформирани по етнически признак, но терминът "несъстояла се държава" е твърде рязък в случая", заяви той.

Думите му обаче веднага предизвикаха гневна реакция сред политиците в Суринам. Местният депутат Андре Мисиекаба, който е потомък на избягали роби, обвини холандския външен министър, че не знае нищо за Суринам, предаде "Ройтерс". /БТА

Дневник