"Днешното изявление на говорителката на руското Министерство на външните работи е типичен пример за неуважение към трета страна и липса на разбиране на днешния свят, в който държавите независимо от големината си са независими и могат да провеждат независима, разнопосочна и демократична външна политика."

Тази официална позиция идва от Гърция - една от най-проруските държави в Европейския съюз, след като говорителката Мария Захарова каза на редовния си брифинг в Москва в сряда, че "зад антируското решение на правителството на Гърция" стоят САЩ и че "прекрасно разбираме, че Гърция е била подложена на огромен натиск".

Става дума за изгонването на двама руски дипломати за намеса във вътрешните работи на страната и забрана на други двама да влизат в Гърция. За решението съобщи на 11 юли в."Катимерини" с уточнение, че особен интерес е имало към Атон и че за целта е използвана православна неправителствена организация, ръководена от бивш агент на КГБ.

Реакцията на Атина е с необичайно остър тон за двустранните отношения. В нея се казва още:

"Нещо повече, подобен тип негативно мислене стои зад действията на четирима руски граждани, довели до експулсирането им или забраната за влизането им в Гърция. Доказателствата, на чиято основа Гърция действа, са представени в подходящото време на руските власти. При всички случаи руските власти много добре знаят какви ги вършат техните хора.

Гърция се опитваше от самото начало да държи действията на тези хора отделно от официалната руска външна политика. Но с днешното изявление говорителката на руското външно министерство приветства и, изглежда, иска да легитимира тези незаконни действия.

При всички случаи руските власти много добре знаят какви ги вършат техните хора.

Непрекъснатото неуважение към Гърция трябва да бъде прекратено. Никой не може и никой няма право да се меси във вътрешните работи на Гърция.

Накрая, неоснователните твърдения, че решението е взето под натиск на трета страна, дори не заслужават коментар и са индикатор за мисловната нагласа на хората, които не разбират принципите и ценностите на гръцката външна политика."

Позицията на Мария Захарова не е инцидент - тя се съдържа в официално съобщение от 13 юли на външното министерство. В него се обявява, че е бил извикан гръцкият посланик в Москва и му е бил изразен "решителен протест" по повод решението за четиримата руснаци.

В текста се казва, че "дадената акция е абсолютно необоснована, не е потвърдена с факти от гръцката страна, противоречи на характера на двустранните ни отношения и е способна да им нанесе най-сериозни щети".

Веднага след това се обявява, че "очевидно зад това антируско решение на правителството на Гърция, нагласено да съвпадне с началото на срещата на НАТО на върха, стои Вашингтон, открито подкрепил дадените действия с изявление на Държавния департамент".

Дневник