Левски" ще играе срещу "Милан" в двубоя, с който ще почете 75-ата годишнина от рождението на Георги Аспарухов-Гунди. Мачът ще се проведе от 19.43 ч. на 11 август на Националния стадион "Васил Левски".

"Росонерите" заемат мястото на "Бока хуниорс", който трябваше да излезе срещу сините. Заради ангажименти в Копа Либертадорес аржентинците промениха плановете си.

Новината идва в разгара на сътресенията в "Левски", предизвикани от ранното отпадане от евротурнирите. Сините бяха отстранени от "Вадуц", а това доведе до раздялата с Делио Роси.

Седемкратният европейски клубен шампион "Милан" минава през труден период, като беше изваден от евротурнирите заради нарушаване на финансовия феърплей.

Организаторите съобщават, че хората, които са си купили билети за мача с "Бока хуниорс", ще могат да ги използват за двубоя с "Милан". Пропуските се продават в мрежата на Eventim, като струват между 9.57 и 194.30 лева. Има и семеен пакет за 19.14 лева, който включва два билета на цени от 9.57 лева и важи за сектор Г.


В своята история "Левски" среща в три различни периода седемкратния европейски клубен шампион. През сезон 1967-68 отборите играят за Купата на носителите на купи, като двубоят в Милано завършва с категорична победа на "росонерите" с 5:1, а реваншът в София – 1:1. И в двата двубоя головете за "Левски" отбелязва Георги Аспарухов.

"Италианците остават силно впечатлени от таланта на легендарния футболист. Няма да забравят също и категоричния отказ на българския нападател да подпише с клуба, да напусне родината си и да остане да се състезава за тях въпреки баснословната сума, която му предлагат И днес те все още помнят големия Гунди и неговата незабравима игра на зеления терен", посочват организаторите на мача.

През 1978 г. следват нови срещи помежду им - в София футболистите на Иван Вуцов измъкват 1:1, а на реванша губят 0:3.

Последните мачове между сините и "Милан" са в края на 80-те години – през сезон 1988-89. На стадион "Георги Аспарухов" пред 50 хиляди зрители "Левски" губи с 0:2 след попадения на Вирдис и Рууд Гулит, а в Милано срещата е още по-резултатна. "Милан" печели с 5:2 с четири гола на Марко Ван Бастен и един на Вирдис, а за "Левски" бележат Сашо Начев и Николай Илиев.

Дневник