Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши ЕС с "огромно възмездие", свързано с автомобилните мита, ако съюзът не направи отстъпки в търговията, предаде ДПА.

На правителствено заседание снощи Тръмп заяви, че е необходимо председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да направи голямо търговско предложение за намаляване на бариерите в автомобилния сектор при посещението си в САЩ следващата седмица, отбелязва сайтът "Бизнес инсайдър".

В противен случай САЩ ще бъдат принудени да наложат на ЕС нови търговски ограничения, отбеляза Тръмп. Казахме, че ако не договорим нещо честно, тогава ще има огромно възмездие, до което не искаме да се стига, но имаме огромни сили. Включително колите, заяви Тръмп.

Говорителят на Белия дом Сара Сандърс отбеляза, че САЩ все още разглеждат автомобилните мита, и допълни, че Вашингтон не е отхвърлил тази опция. Със сигурност това е опция на масата, която президентът обмисля, но ние сме в процес на обмисляне в момента, каза Сандърс.

Тръмп предложи мита за автомобилите, които могат да достигат 20 процента. Днес производители, доставчици, търговци на автомобили и чуждестранни дипломати ще се явят на изслушване във Вашингтон, за да се опитат да попречат на въвеждането на автомобилните мита. След изслушването министерството на търговията на САЩ ще реши дали да определи вносните коли и авточасти като заплаха за националната сигурност и дали да препоръча на президента да бъдат въведени мита, допълва "Асошиейтед прес".

САЩ въведоха мита върху стоманата и алуминия от ЕС, а съюзът отговори с мита върху американски стоки. Вашингтон изостри търговските си отношения с Китай, Канада и Мексико. /БТА

Дневник