Испания отмени европейските заповеди за арест и исканията за екстрадиране на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон и на петима други каталунски представители, издирвани по обвинения в бунт, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Решението е на съдия Пабло Ярена от испанския Върховен съд. Седмица по-рано германски съд постанови, че Пучдемон не може да бъде екстрадиран в Испания по обвинение в бунт, а само по обвинение в злоупотреби с финансови средства.

Съдия Ярена отговаря за разследването на опита за отделяне на Каталуня от Испания през октомври. Неговото решение може да бъде възприето от каталунското сепаратистко движение като голяма победа срещу централните власти в Мадрид.

След референдума за независимост на Каталуня Карлес Пучдемон избяга в Белгия. После отиде във Финландия за кратко и на връщане оттам за Белгия бе задържан в Германия заради искането за арест и екстрадиция от страна на Мадрид. По-късно бе освободен под парична гаранция в размер на 75 хил. евро.

Испанската заповед за арест на Пучдемон остава в сила. Това означава, че ако той се окаже на територията на Испания, трябва да бъде задържан.

Дневник