След като миналата седмица премиерът Бойко Борисов участва в парламентарния контрол след въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова по темата за миграцията, днес той отново ще бъде изслушан от депутатите. Народните представители от левицата поискаха разисквания във връзка с питането предишния петък.

Тогава министър-председателят отговаря на въпроса каква е политиката на България за миграцията, има ли решения на правителството или той изразява различна позиция според това кои са хората, с които дискутира.

Алтернативните проекторешения на БСП и ГЕРБ

68 депутати от БСП са се подписали под предложението за разискване след отговора на премиера от 13 юли. В проекторешение след разискването народните представители от левицата са записали две точки - Народното събрание да възложи на кабинета да приеме решение срещу обратното приемане на мигранти в страната, както и срещу сключване на двустранни споразумения с други държави-членки на ЕС. С втората точка се възлага на Министерския съвет до края на септември да представи пред парламента българските предложения за реформа на т.нар. Дъблинска система за прием на бежанци.

Алтернативно проекторешение от разискването са внесли 9 депутати от ГЕРБ. В него също има две точки - Народното събрание, подкрепя позицията, изразена от България на заседанието на Европейския съвет на 28-29 юни, по въпросите за миграцията. Освен това възлага на Министерския съвет да отстоява националните позиции по всички законодателни предложения, свързани с реформата на Общата европейска система за убежища.

Какво каза миналия петък Борисов

На 13 юли Борисов обяви от парламентарната трибуна, че истинският проблем за страната са легалните мигранти. Премиерът изтъкна, че "темата с миграцията, ако беше решена и имаше категорично решение на ЕС, нямаше да се търкаля толкова години." Той подчерта, че ако има нещо, за което да му е най-чиста съвестта, това е миграцията. "Още през 2015 г. казах, че това, което правят, ще доведе до катастрофа", допълни още той.

По думите му миграционната вълна, войната в Сирия, Ирак, Либия са заварили всички държави неподготвени, в това число и България. Но в момента страната ни пази добре външната граница на Европа, подчерта премиерът.

"В първия момент, когато България се напълни с мигранти, Харманли, "Овча купел", какво беше по улиците в София, тези 60 хил.преминаваха, в същото време помните хибридната война в Европа, сутрин ако ви дадат записи на новините, ще видите бебета, деца, плуващи в морето, други ги хвърлят директно върху мрежите. Създаде се огромен натиск и от неправителствени организации", каза Борисов, като изрази задоволство за политиката на германския канцлер Ангела Меркел, защото в противен случай тези 60 хил. мигранти са щели да бъдат в България.

По думите му на последния Европейски съвет са го критикували, че е "циничен" и "брутален" заради позицията му. "Само ние от външните граници не се съгласихме, понеже не го заслужаваме. А и навремето ги предупреждавах...Навремето се съгласих на релокацията, защото ние бяхме първите, а какво би станало, ако Турция размисли и влязат 1 млн., които не могат да продължат нататък", допълни премиерът. Повече за отговора на Борисов от 13 юли четете тук.

Срещата в Брюксел в края на юни

"Много ясно казах, че със стара дата не можем да приемаме мигранти, защото не сме виновни, че сме последни в ЕС". Това заяви Борисов след срещата на лидерите на ЕС, на която бяха обсъдени общи мерки за ограничаване на миграцията.

На нея евролидерите се съгласиха да създадат съвместни центрове за мигранти и да ограничат техните движения в блока, но дадоха да се разбере, че на практика всичките им обещания ще се изпълняват на доброволна основа от държавите членки. Освен това се споразумяха да укрепят външните граници и да увеличат финансирането за Турция, Мароко и други северноафрикански страни, за да предотвратят миграцията към Европа. Канцлерът на Германия Ангела Меркел, заяви след срещата, че нито един кандидат за убежище не може да избира европейската страна, в която да кандидатства за защита.

"Ако някой има нужда от тези мигранти и ги заяви, ние сме ги регистрирали, да ги вземе. Ако не, защо ние без да бъде решен въпросът с платформите, с външните центрове, трябва да бъдем наказани? Парите не са изобщо проблем. Биха дали и милиарди, който се съгласи да ги издържа. Не са проблем парите в случая, а политическата криза на тази тема в Европа". С тези думи Борисов коментира публикации, че канцлерът Меркел е постигнала споразумение с 14 държави за връщане на мигранти.

Подозренията на БСП, че кабинетът ще приема бежанци срещу пари, преди срещата в Брюксел

Седмица преди срещата на върха в Брюксел, Борисов се появи извънредно в парламента. Причината - левицата се опита да направи скандал с подозрението, че ще приемаме бежанци срещу пари.

Подозрението на председателя на БСП Корнелия Нинова - по нейни думи, се формирало заради теза на Германия, че може да се дават и пари на страни членки, за да приемат мигранти, и заради изказване на Борисов, че при неговото управление страната ни ще получи 8% повече средства от ЕС.

Дневник