Винченцо Нибали е поредната голяма жертва, която напуска преждевременно Обиколката на Франция. Италианецът, който е победител в Тура от 2014 г., и с Крис Фрум е един от двамата действащи колоездачи с победи в трите големи обиколки, има фрактура на прешлен, обявиха от отбора му "Бахрейн Мерида".

Нибали падна в 12-ия етап 175.5 км между Бурж Сен Морис и Алп д'Юез. В края на височината италианецът се озова на асфалта след сблъсък с един от полицейските мотори. Той успя да стане и да продължи, завършвайки на 13 секунди след етапния победител Герант Томас.

Веднага след това Нибали е бил откаран с линейка и полицейски ескорт до болницата в Гренобъл, където е преминал рентген.

"Скенерът потвърди нашите страхове и Винченцо трябва да се откаже от Тура. Той няма разместване на прешлена, но няма да може да кара велосипеда си в следващите 15 дни", каза докторът на "Бахрейн Мерида" Емилио Мани.

Нибали беше четвърти в генералното класиране на 2.37 минути зад Томас. Италианецът записа силен сезон, като основната му цел беше да се бори за победа в Тура.

"Не знам какво се случи при падането, не мога да кажа дали някой има вина. Пътят беше много тесен, пред мен имаше мотоциклети, а Фрум атакува. Аз опитах да го последвам, но имаше гъст дим от факли, не видях какво стана, но се намерих на земята", каза Нибали след етапа.

Италианецът е вторият от претендентите за генерално класиране, който отпада. Преди това Ричи Порт от ВМС напусна в деветия етап. В 12-ия етап не стартира Ригоберто Уран, който преди година беше втори в крайното класиране. В последните два дни пък голяма част от спринтьорите в Тура слязоха от велосипедите в двата тежки алпийски етапа.

Оттеглянето на Нибали оставя "Бахрейн Мерида" в тежка ситуация. Отборът дойде с единствена цел да подкрепя лидера си в Тура. Вероятно съставът ще гони етапни победи с останалите си силни катерачи Йон и Горка Исагире, Франко Пелидзоти или Доменико Поцовиво, след като няма шансове за генерално класиране.

Дневник