Паметникът-чешма на загиналите през 1912-1913 и 1915-1918 г. чинове от 5-ти дивизионен артилерийски полк и произлезлите от него поделения е основно обновен. Облагородена е и градинката около него. На гърба му пък са поставени нови мраморни информационни плочи.

На оглед на паметника днес бяха журналисти, поканени от кмета Любомир Христов.

"Наред с новите неща, които правим, искаме да съхраним и историята. Тази история е важна за поколението след нас", каза кметът.

Самият паметник е боядисан наново, включително и надписите отпред. Подменена е растителността, като са посадени цветя. За първи път от много години от чешмата му тече вода. Отпред са поставени и два нови ЛЕД прожектора.

За рехабилитацията на паметника община Шумен не е давала пари. "Ремонтът е подарък от фирмата, която построи арена зала "Арена" - "Джи Пи Груп". Ние сме осигурили само някои от плочките и камъните", обясни Христов.

Той показа и сега поставеното на метри зад паметника на 5-ти полк 57-милиметрово съветско оръдие. Според кмета то е част от историята на съборените вече казарми. Оръдието не е "служило" в Шумен, а идва от Велико Търново.

ШУМ.БГ