Детските градини „Златна рибка“ и „Чучулига“ в кв. „Дивдядово“ ще бъдат газифицирани. С отопление на синьо гориво студените месеци ще посрещне и детска ясла „Буратино“ в Шумен.

За газификацията на трите забавачки е обявена обществена поръчка от общината. Процедурата е за проектиране, строителство и авторски надзор, а общата сума за трите сгради е 90 999 лв. с ДДС. Финансирането се осигурява от бюджета на общината за т.г.

Газификацията на ДГ „Златна рибка“ е на  стойност 19 501 лв. с ДДС. Посочено е, че детската  градина е санирана и се отоплява с нафта с котел газонафтова горелка, които са монтирани през 2012 г. Котелът обаче се намира под спално помещение за деца, което е в нарушение с нормативни изисквания за безопасност и затова е нужно да се обособи в ново помещение, а целта е с минимални средства да се присъедини към газоразпределителната мрежа. 

41 750 с ДДС ще струва отплението със синьо гориво в ДЯ „Буратино“. Сградата не е санирана и сега се отоплява на нафта с котел, който е от 1974 г. 

29 748 лв. с ДДС са заделени за газификацията на ДГ „Чучулига“ в кв. „Дивдядово“. Поради липса на централно газоснабдяване в квартала като топлоизточник ще се използва компресиран метан (бъндели). Градината разполага с нов  котел с газонафтова горелка и ново оборудване в котелното, което е монтирано през 2017 г., а освен това сградата е и санирана.

Възложителят определя максимални срокове за всяка от дейностите, като при изготвяне на В обявената обществена поръчка е посочено, че максималния срок за изработване на проект е 20 календарни дни, а за строителството 60 календарни дни.

ШУМ.БГ