Главният преговарящ на Европейския съюз по въпроса за напускането на Великобритания Мишел Барние предупреди днес Лондон, че разполага с 13 седмици за постигане на споразумение, предаде БТА.

По неговите думи 80 на сто от обсъжданите текстове в подготвяното споразумение са одобрени и от ЕС, и от Великобритания. Той отбеляза, че на днешното заседание на Съвета на ЕС е било препотвърдено единството на държавите от Общността във водените преговори. Европейската комисия е представила оценката си за необходимите действия, в случай че договореност не бъде постигната.

Дебатът във Великобритания не е завършил, както се вижда, каза Барние. "Открити сме за всякакви предложения, стига да бъде възможно да бъдат наистина приложени. Трябва да бъдем готови за всякакво развитие", предупреди той. Барние отбеляза, че най-спорният въпрос остава уреждането на граничния режим между Ирландия и Северна Ирландия.

Предвижда се през октомври Европейският съвет да оцени хода на преговорите и ако те са успешни, да разреши продължаване на разговорите за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС, както и въвеждане на преходен срок преди същинската раздяла. По искане на Лондон и с единодушие държавните и правителствените ръководители от ЕС могат да удължат преговорния срок, който изтича наесен.

dnevnik.bg