Дипломатическото напрежение между Гърция и Русия ескалира днес, след като в Москва отново беше извикан посланикът на Гърция, за да му бъде изразен протест. Причината е спорът, възникнал след решението на Гърция да изгони двама руски дипломати и да не допусне в страната други двама руски граждани, обвинени в незаконна намеса във вътрешните работи на страната.

Андрейс Фриганас е бил извикан в Министерството на външните работи в Москва, където е протестирано заради "антируски" изявления. Късно в сряда гръцкото дипломатическо ведомство призова Русия да прекрати с подобни действия на неуважение към Гърция и да спре да демонстрира старомодно мислене за съвременния свят.

Пресслужбата на руското външно министерство, както и говорителката Мария Захарова обвиниха Атина, че действала под натиска на Вашингтон.

След гръцката реакция руският посланик в Атина заяви, цитиран от ТАСС, че се отлага посещението на руския външен министър Сергей Лавров, който през юни бе поканен да гостува в Гърция през септември.

dnevnik.bg