Общо 630 мобилни екипа се борят с битовата престъпност. Това се разбира от отговор на вътрешния министър Валентин Радев след въпрос на Атанас Стоянов ("Обединени патриоти").

Екипите организират посещения и срещи на място в малките населени места, като осъществяват и прием на граждани за получаване на информация, свързана със състоянието на обществения ред и противодействие на престъпността. Те получават сигнали за нарушения на реда и за престъпления, за нарушения на Закона за движение по пътищата, както и сигнали, които налагат предприемането на действия от други компетентни институции.

Освен големия брой полицаи, занимаващи се с битовата престъпност, след промяна от началото на годината в Закона за частната охранителна дейност кметовете на общини могат да сключват договори за частна охрана на цели села и градове. Това означава, че общините за собствена сметка ще могат да наемат частни охранители, които да защитават от противоправни посегателства върху имуществото и населението, което по принцип е прерогатив на МВР. За противоречивото възприемане на промяната четете тук. През март директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски каза, че двестахилядната армия на частните охранители е ресурс, който трябва да се впрегне в помощ на полицията.

От отговора на министъра се разбира още, че по негова инициатива са се провели редица регионални срещи с представители на местната власт - в Плевен, Ловеч, Благоевград, Шумен, Варна, Враца, Перник и др. Целта им е била предприемане на мерки за подобряване на обстановката, свързана с конвенционалната престъпност. На срещите са обсъждани възможности за допълнително взаимодействие, както и проблеми, свързани със спецификата на съответните региони.

Министърът обяснява още, че поетапно общините изграждат системи за видеонаблюдение по утвърдени от МВР минимални технически параметри и функционалности, като целта е да се постигане пълно покритие на цялата страна.

В над 170 общини има изградени системи за видеонаблюдение, обхващащи входно-изходни артерии, кръстовища, основни пътни артерии и др.

В отговора си министърът дава и статистика за престъпленията против личността и собствеността като най-голям дял от битовата престъпност. Общият брой регистрирани през 2017 г. престъпления е 104 237.

От тях 93 747, или 88% са тези против личността и собствеността на гражданите.

Разкритите престъпления са 42 477, или 45.3%.

За първото шестмесечие на 2018 г. са регистрирани 45 513 престъпления против личността и собствеността на гражданите, което е със 7 % по-малко спрямо същия период на 2017 г. Разкритите пък са 18 699 - 43% от регистрираните престъпления, или с 1.8 процентни пункта повече от първата половина на 2017 г.

Сравнението само на престъпленията против личността изглежда така: 6.3% през 2018 г. при 5.3% за 2017 г.

"През последните години се очертава тенденция на намаляване на регистрираните престъпления. Основна част от тях са предимно против собствеността на гражданите: грабежи, кражби от апартаменти, къщи, вили, складове и гаражи, извършване на телефонни измами и измами на възрастни и самотно живеещи хора, автокражби. Обект на кражбите и грабежите са

пари и ценности, превозни средства, електроника, битова и селскостопанска техника, машини, черни и цветни метали и домашни животни", посочва в отговора Радев.

Той уверява, че значително се подобрява кадровото и ресурсно осигуряване на оглавяваното от него министерство. МВР периодично обявява конкурси и назначава полицейски служители и разследващи полицаи. От май 2017 г. досега са назначени над 1700 полицаи, които преминават специализирана подготовка в Академията на МВР, отбелязва още министърът.

Министърът допълва, че периодично се подменяли полицейските коли, както и екипировката на охранителна полиция и жандармерията. Реновирани били повече от 20 сгради на полицейски управления и пожарни. Открит бил и нов полигон за симулации и практически занятия на полицаи. Осигурено било и специализирано оборудване за провеждане на учебни занятия.

dnevnik.bg