От 1 януари 2019 г. може да се появи нов петролен картел, обединяващ страните от ОПЕК и Русия, обяви руският енергиен министър. Тази структура ще се основава на появилата се през 2016 г. платформа ОПЕК+, а агенция "Блумбърг" я кръсти преди време "Супер ОПЕК".

ТАСС цитира Александър Новак да казва, че в момента в ОПЕК+ съгласуват името на новата организация и къде ще бъде разположена централата ѝ. "Планираме така, че този механизъм да заработи от 1 януари 2019 г. Ще обсъждаме това на срещи на ниво министри."

Новак потвърждава, че бъдещият картел може да реши да се намали добивът на петрол с цел поддържане на по-високи цени. "Да, при необходимост. Такива възможности (за управляване нивото на добив на страните членки) ще бъдат заложени в съвместното координиране на действията."

Той коментира още, че въпреки решението на ОПЕК+ от миналия месец да се повишат с 1 млн. барела дневно добивите, не се очаква свръхпроизводство, а напротив - може да се стигне до дефицит. Това решение бе свързано с очакваното намаляване износа на Иран след възстановяването на американските санкции срещу ислямската република.

Колко произвежда Виенската група

Платформата е известна още като Виенска група и обединява 14 страни от ОПЕК плюс 10 държави извън сдружението. Първата група, предвождана от Саудитска Арабия, контролира 35% от глобалните петролни доставки и 82% от доказаните резерви. С добавянето на втората, включваща страни като Русия, Мексико и Казахстан, тези дялове стават 55% и 90%. Това би трябвало да означава потенциал за контрол над световната икономика, какъвто не е познат от десетилетия.

Проблемът на Супер ОПЕК е, че в действителност само четири от тези 24 държави имат капацитет да увеличават добива - Русия, Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените арабски емирства. Останалите като Иран, Ирак и Венецуела или са под влизащи в сила на 1 ноември 2018 г. санкции, или работят на предела на възможностите си, или петролният им сектор е в задълбочаваща се криза. Така ползите от повишаване на износа в момент, когато цените най-високите от три години и половина насам, отиват в малка група от картела.

Новак предложи през юни във Виена повишаване на добивите с 1.5 млн. барела дневно и макар да прие компромисните 1 млн. барела Русия продължи да лобира за повече износ. При откриването на световното първенство по футбол в Москва бе саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който най-вероятно е обсъждал темата с руския президент Владимир Путин. Руснаците имат нужда от валутни приходи и не искат на пазара да се създаде дефицит, който да вдигне цените с последващо намаляване на потреблението. Саудитците също са доволни, когато могат да изтласкат Иран от пазара и да увеличат дела си, а освен това са подложени на открит натиск да намалят цените и от президента Доналд Тръмп.

Тази седмица цените на петрола леко се понижиха ("Брент" слезе до около 72 долара за барел), след като се разбра, че през юни страните от ОПЕК+ са нарушили спазването на договорените през 2016 г. квоти. В момента цената е около и малко над 73 долара за барел, докато в началото на годината бе 67 долара. За да избегнат прекалено поскъпване, руснаците започнаха да увеличават добивите до 11.09 милиона барела дневно в първата седмица на юни, т.е. преди последната среща на Виенската група.

Кои са основните вносители (в стотици хиляди барела на ден) на ирански петрол за първите 6 месеца на 2018 г. Американските санкции влизат в сила от 1 ноември и се очаква до края на годината иранският износ на петрол да намалее с две трети.

Кои са основните вносители (в стотици хиляди барела на ден) на ирански петрол за първите 6 месеца на 2018 г. Американските санкции влизат в сила от 1 ноември и се очаква до края на годината иранският износ на петрол да намалее с две трети.


В САЩ обсъждат закон срещу петролния картел

Приходите от петрол и газ съставляват 40% от приходите във федералния бюджет на Русия през 2017 г., или са донесли на Кремъл 96 млрд. долара. Благодарение на договорките в ОПЕК+ през 2018 г. по изчисления на финансовото министерство в Москва в бюджета ще влязат още 45 млрд. долара - осем пъти над първочаналните прогнози за около допълнителни 8.5 млрд. долара.

Според "Блумбърг" една бъдеща организация Супер ОПЕК може "да предизвика сеизмични размествания в петролния световен ред". Източници на агенцията заявиха, че структурата не само ще има нов устав и секретариат, но и вероятно ще е с разпределение на гласовете, различно от "една държава - един глас" на ОПЕК. За да се не превърне Супер ОПЕК в "говорилня" на 24 държави, вероятно е Русия и Саудитска Арабия да получат повече гласове и тежест при гласуването на решения.

Заедно двете страни добиват около 21 млн. барела дневно, или една пета от световното производство. Без саудитците останалите в ОПЕК добиват около 20 млн. барела, сочат данни на Международната агенция по енергетиката. Енергийните министри на двете страни изградиха през последните две години близко сътрудничество, работят паралелно на традиционния процес и процедури на ОПЕК и дори дават съвместни пресконференции във Виена.

В САЩ, където се добиват над 10 млн. барела дневно, са изнервени от перспективата Русия да получи през Супер ОПЕК инструмент по-силно да влияе на световните цени на петрола. Поради това в Конгреса се обсъжда проектозакон (H.R. 5904), който да обяви извън законите на САЩ структури като ОПЕК. Той е известен още като NOPEC (No Oil and Producing and Exporting Cartels Act) и в него се казва, че:

"(...) ще е незаконно и в нарушение на този закон всяка чужда държава или всеки механизъм или агент на която и да е държава да действа колективно или в комбинация с друга чуждестранна държава или механизъм или агент на чужда държава или която и да е личност, било чрез картел или каквото и да е друго сдружение или форма на сътрудничество или съвместни действия за ограничаване производството и разпространението на петрол, природен газ или други петролни продукти;

- да определя или поддържа цените на петрол, природен газ или други природни продукти или да предприема действия за ограничаване на търговията с петрол, природен газ или какъвто и да е петролен продукт, когато подобно действие, комбинация или колективно действие имат пряк, значителен и основателно прогнозируем ефект върху пазара, доставките, цените или разпространението на петрол, природен газ или друг петролен продукт в Съединените щати".

dnevnik.bg