Първата птица от вида черен лешояд пристига в страната този понеделник, за да бъде пусната в дивата природа в България. Тя ще носи името на известния български алпинист и зоолог Боян Петров. Това е част от програмата за възстановяването на изчезналия от страната вид, обясняват от "Зелени Балкани".

Младата птица – заедно с още две лешоядчета от вида– са дарение от зоопарка "Острава". Всички те ще бъдат настанени в адаптационна клетка в Източна Стара Планина. Там те ще бъдат подхранвани и наблюдавани от разстояние, без да виждат хора, за да привикнат към местообитанието и дивата природа. След като са готови сами ще напуснат платформата за адаптация, наречена хак.

Приживе Боян Петров подкрепя много природозащитни каузи и екипът на "Зелени Балкани" е имал съгласието му да участва като лице на кампанията за посрещането на черните лешояди. За съжаление това не се случи след изчезването му при опита за покоряване на връх Шишапанга. Затова екипът решава да кръсти птицата на неговото име, както и да покани неговата съпруга и сина му на церемонията по посрещането й. "Надяваме се, по този начин не само да почетем паметта му, но и по някакъв начин да продължим по този символичен начин неговата ангажираност към природозащитната кауза," обясняват от организацията.

Младата птица ще бъде маркирана със сателитен предавател, който ще позволи нейното проследяване в дивата природа. "Искрено се надяваме тя да се адаптира успешно за живота в естествената среда, като редовно ще ви информираме за нейното поведение в хака и след неговото напускане."

Завръщането на лешояда

Завръщането на редките видове е дълъг и труден процес. Възстановяването на популациите на лешоядите в други европейски страни е отнело десетилетия. Екипът на "Зелени Балкани" и други екоорганизации работи повече от 15 години.

Така природозащитниците успяват да възстановят популацията на белоглавия лешояд в два района, от които той беше изчезнал, а именно – Кресненския пролом и Стара планина. Следващата цел на съвместния им екип, както и на партньорите от Испания и Германия, е възстановяването на популацията на челния лешояд – който от десетилетия вече не гнезди в страната.

За целта екипът работи от години за подобряване на условията на средата и отстраняване на заплахите за вида.

Санитарите в природата

Лешоядите са изключително полезни птици, които играят ролята на санитари в дивата природа.

Унищожавайки изцяло и обезвреждайки труповете на домашни животни те спестяват милиони на икономиката и частните стопани, тъй като обезмислят съществуването на инсинераторите, както и транспортирането на животните от цялата страна до двата същестуващи инсинератора – във Варна и Шумен.

dnevnik.bg