Пешеходни пътеки тип "Зебра" и стоп линии на кръстовища в Шумен за първи път ще бъдат подновени с много по-трайната боя "студен шприц пластик". Тя има 2 години гаранция. До сега хоризонталната маркировка в града се правеше само с обикновена акрилатна боя, която при по-натоварен автомобилен поток се изтрива за месеци.

Използването на "студен шприц пластик" е заложено в договора за 130 хил. лв., която общината сключи преди дни с "Автомагистрали - Черно море" АД.

"За първи път залагаме в обществена поръчка опресняване на маркировка с този вид боя и ще видим как ще се получи", каза за ШУМ.БГ Началникът на отдел "Инвестиции и екология" в община Шумен Анатолий Николов.

Специалистът обясни, че приоритетно ще се разчертае маркировката на входните артерии на Шумен. В зависимост от това колко средства ще останат, ще се опреснят и пешеходни пътеки в града.

Боядисването със "студен шприц пластик" ще излезе 31,24 лв. с ДДС на квадратен метър. За сравнение, подновяването на маркировка с бяла актрилатна боя струва 12,95 лв./кв.м с ДДС. По-евтината ще се използва за осевите линии и за пешеходните пътеки обикновен тип.    

В същата обществена поръчка е заложено "Автомагистрали - Черно море" да направи и цялостен "План за организация на движението на територията на гр. Шумен". Той ще бъде съгласуван с Пътна полиция и одобрен от общината. 

ШУМ.БГ