Първият частен дневен център за деца с увреждания в Шумен отвори врати днес. Той носи името „Капчици“, по инициатива е на едноименната Фондация с обществена полза „Капчици“ и е реализиран с финансовата подкрепа на шуменската фирма „Екомакс“ ООД.

Лентата беше прерязана от председателя на Фондацията Мая Севова и директора на Центъра Десислава Николова.

Социалното заведение ще започне дневните си занятия с децата от първи септември. С тях ще работи екип от опитни специалисти.

„Благодаря на всички, че сте тук. Благодаря за подкрепата. За нас това е една сбъдната мечта. За да стигнем до тук положихме изключително много усилия и минахме през много трудности“, обърна се към гостите на събитието Мая Севова и отправи специални благодарности към собственика на фирма „Екомакс“ Христиан Христов.

От своя страна директорът на Центъра също благодари и изрази надежда, че в новото социалното заведение децата ще намерят много нови приятели и ще изградят много нови знания и умения.

Центърът е за деца с увреждания на възраст от 7 до 18 г., като капацитетът на заведението е до 10 деца. С тях ще работи екип от специалисти: логопед, психолог, социален педагог и социален работник. Освен необходимото им образование, те са преминали и през специално обучение, съобразено с изискванията на ръководството на  „Капчици“.

„Тясно си сътрудничим с Карин дом и обучението на персонала беше направено именно там. Освен това заимстваме много от методите на Монтесори. Това, към което ще се стремим при работата си с децата е да компенсираме техните дефицити и да им помогнем да се адаптират в обществото. В центъра те ще се подготвят и за учебния процес, като освен това планираме почасови занимания в творчески и спортни школи, които да развият потенциала им“, обясни Мая Севова и допълни, че ще бъдат организирани и специални групи за сомопомощ за родителите.

Центърът за деца с увреждания „Капчици“ се намира на бул. „Мадара“ № 15. Помещенията са изцяло ремонтирани, с ново,  модерно обзавеждане и оборудване, съобразени с всички изисквания.

ШУМ.БГ