Тазгодишното 49-то издание на рали „Стари столици“ ще се проведе на 1-ви и 2-ри септември. Автомобилната надпревара е изтеглена по-рано с повече от месец, заради календара на ФИА. В него рали „България“ заема обичайните дати на шуменското състезание през октомври.

„Календарът на националния ни шампионат изпревари малко този на международната федерация и затова се наложи корекция в датите на няколко състезания, включително и шуменското“, обясни за ШУМ.БГ директорът на рали „Стари столици“ Савко Панайотов.

Друга промяна в тазгодишното издание на ралито ще е последната скоростна отсечка. Вместо „Валерий Великов“ пилотите ще карат „Шуменска крепост“, която за последно бе сред етапите през 2015 г. В програмата остава атрактивния затворен етап на пл. „България“, както и горски участък, въведен през миналата година.

„Няма как да правим нови скоростни отсечки. Затова комбинираме по-стари и по-нови етапи, които се карат по различен начин. СЕ „Шуменска крепост“ е обратна на „Валерий Великов“, който тази година няма да се кара изобщо“, каза още Савко Панайотов.

Предстои до дни да бъде публикуван допълнителния правилник за ралито. От 15 август организаторите започват да приемат заявки за участие в 49-тото рали „Стари столици“.

Общата дължина на ралито тази година е 221,91 км., от които 81 са скоростните отсечки.

Според предварителната програма стартът на надпреварата ще бъде даден в 13,00 часа на 1 септември пред сградата на община Шумен. Финалът е заплануван за 14,40 на 2 септември.

ШУМ.БГ