159 професионални приемни семейства в област Шумен полагат грижи към настоящия момент за 169 деца, съобщиха от  Регионална дирекция "Социално подпомагане" /РДСП/.

Според директора на шуменската дирекция Мартина Драгнева тази година  Комисията по приемна грижа към РДСП е утвърдила общо 4 нови професионални приемни семейства. За този период  други 5 семейства пък са заличени от Регистъра на професионалните приемни семейства. 

„Заличаването им е вследствие на подадени от тях заявления, че не желаят да продължат предоставянето на услугата. Причините на четири от приемните семейства преустановили дейността си са поради здравословни проблеми, а едно от семействата е в чужбина, обясни Драгнева.

Към момента най-голям брой семейства има в Нови пазар - 51, които отглеждат 53 деца, в Шумен приемните семейства са 50 и те се грижат за 52 деца. За други 17 деца полагат грижи 12 семейства от Велики Преслав, а в Никола Козлево 10 семейства отглеждат 11 деца. 10 деца пък са настанени в 9 семейства в Каолиново, в Хитрино 9 приемни семейства се грижат за 9 деца . В Смядово и Венец има по 5 семейства, които полагат грижи общо за 10 деца. Във Върбица в 2 приемни семейства са настанени 3 деца, а в Каспичан за 4 деца се грижат 4 семейства. Там одобрените семейства са общо 6 и към момента 2 от тях са свободни, сочат данните на регионалната дирекция. 

„В началото на годината поставихме акцент към развитието на специализирана приемна грижа за деца с увреждания, както и проблемни деца в тийнейджърска възраст, като целта е при набиране на приемни родители да се търсят и такива, които са готови да ги вземат за отглеждане. Засега 6 месеца по-късно все още нямаме желаещи кандидат приемни семейства, сподели директорът на РСДП – Шумен  Мартина Драгнева.

От РДСП уточниха още, че в област Шумен услугата приемна грижа се предоставя по Проект „Приеми ме“  от  осем общини, като на територията на общините Велики Преслав и Върбица услугата се предоставя на Дирекция „Социално подпомагане“.

ШУМ.БГ