Неявяването на адвоката на зам.-председателя на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев попречи да му бъде повдигнато обвинение. Това обясниха от прокуратурата за "Дневник".

"Не мога да дойда" - това е заявил защитникът на Бенчев. Той е призован отново и утре, като говорителят на апелативната прокуратура Йовита Григорова отказа да "изпада в хипотези" докога общинарят от БСП и адвокатът му могат да разиграват прокуратурата и да отлагат повдигането на обвинение. "Нека да видим утрешният ден какво ще ни покаже", заяви прокурорът.

Очаква се на Бенчев да бъде повдигнато обвинение за укриването на сочения за ръководител на престъпна група Димитър Желязков, известен като Митьо Очите. Той беше задържан в хотелска стая в Истанбул. В момента е под стража в Турция, като се очаква да бъде екстрадиран в България, където да бъде изправен пред съда.

В петък спецпрокуратурата възложи на Националната агенция за приходи (НАП) и МВР проверка на дружество "Аркус-сигурност Бургас" и свързаните с него хора и фирми. Проверката се възлага във връзка с разследване на организирана престъпна група за рекет, телесни повреди, разпространение на наркотици.

По делото към наказателна отговорност са привлечени 10 души, съобщиха в петък от прокуратурата.

На 2 август при спецакция в област Бургас бяха задържани общо 19 души, за които имаше данни, че са свързани с организираната престъпна група на Димитър Желязков. Задържани под стража обаче останаха петима. Един от основните участници в скандала е общинският съветник Бенчо Бенчев. Бившият депутат от ДПС Несрин Узун също е сред задържаните. От всички с обвинения в неизвестност е само общинският съветник от Несебър Пейко Янков, който се издирва с червена бюлетина.

Дневник