Общинският съветник от Несебър Пейко Янков, който бе издирван повече от 10 дни като част от бандата на Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, се е предал сам в полицията.

Той вече е обвинен за участие в организирана престъпна група за рекет, телесни повреди и наркоразпространение, съобщи пресцентърът на държавното обвинение. Днес Янков се е явил с адвокат в сградата на ГДБОП в София, обясни временният шеф на спецпрокуратурата Даниела Начева пред "Дневник".

Обвинението му беше повдигнато вече неприсъствено, но днес е привлечен към наказателна отговорност и лично. Прокуратурата пък е внесла в спецсъда искане за най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража". Делото ще бъде разгледано на 15 август.

Пейко Янков е син на разстреляния през 2007 г. Димитър Янков - един от най-­големите приватизатори в туристическия бранш, припомня "24 часа".

Днес работните ангажименти на адвоката на общинския съветник от БСП в Бургас Бенчо Бенчев отложи повдигането на неговото обвинение, което се очаква да е за укриването на Желязков. Той беше задържан в хотелска стая в Истанбул. В момента е под стража в Турция, като се очаква да бъде екстрадиран в България, където да бъде изправен пред съда.

В петък спецпрокуратурата възложи на Националната агенция за приходи (НАП) и МВР проверка на дружество "Аркус-сигурност Бургас" и свързаните с него хора и фирми. Проверката се възлага във връзка с разследване на организирана престъпна група за рекет, телесни повреди, разпространение на наркотици.

По делото към наказателна отговорност са привлечени 10 души, съобщиха в петък от прокуратурата.

На 2 август при спецакция в област Бургас бяха задържани общо 19 души, за които имаше данни, че са свързани с организираната престъпна група на Димитър Желязков. Задържани под стража обаче останаха петима. Един от основните участници в скандала е общинският съветник Бенчо Бенчев. Бившият депутат от ДПС Несрин Узун също е сред задържаните.

Дневник