МВР обяви обществена поръчка за намиране на външен експерт, който ще направи функционален анализ на ведомството. Прогнозната стойност на проекта е 1 150 000 лв., видно от сайта на Агенцията за обществени поръчки и интернет страницата на вътрешното ведомство.

Целта е да се направи цялостна реорганизация на дейността и структурите на министерството, за да се повиши ефективността им.

Това е следващата стъпка от плана на вътрешния министър Валентин Радев за поредна реформа на силовото ведомство, започнала с анализ само на системата на управление на ведомството, извършен от учени от УНСС.

 Сегашният търг е разделен на четири основни етапа:
- проектиране на нова структура на МВР с цел повишаване на ефективността на ведомството;
- изготвяне на единната методология за реинженеринг на процесите в МВР и наръчник на нейното прилагане;
- извършване на реинженеринг на процесите в МВР;
- провеждане на обучения, базирани на резултатите от извършения реинженеринг.

Според решението на шефа на дирекция "Обществени поръчки" в МВР Георги Балабанов, упълномощен от министър Радев на 31 юли, конкретната поръчка няма да бъде разделяна на обособени позиции, "тъй като частите от предмета на поръчката поради своето естество не могат да бъдат възложени на повече от един изпълнител".

В документа се уточнява още, че МВР търси професионален опит при изготвяне на методологии, провеждане на реинженеринг и обучение. Сред останалите условия към кандидатите са "обезпеченост с човешки ресурси, които да събират и обработват информация от всички структури на МВР", както и "разполагаемост с инфраструктура за провеждане на обученията". Кандидатстващите фирми трябва да имат реализиран минимален оборот в сферата, попадаща в обхвата на поръчката, изчислен на база годишните обороти, за последните три години.

Преди две седмици Радев отново коментира темата по повод доклад на Световната банка, препоръчващ съкращаването на 28­-те областни дирекции на МВР до едва 7. "Да, това стои пред нас и сигурно ще направим и някакви стъпки, може би след като направим това райониране на областите. Ако нещо се промени с областите, ще направим и нещо подобно и ние - да не се различаваме от разделянето на държавата на области, да речем. Но все едно - 28, на прима виста сигурно са много... Но това, отново казвам, не очаквайте от мен да ви кажа решение. Отново, всички заедно, включително и тези становища, които имаме и от самото МВР, на колегите, които са работили по промените в министерството - всичко това ще обобщим, ще имаме предвид и препоръките в доклада (на Световната банка) и ще решим", коментира вътрешният министър на редовния месечен брифинг на ръководството на МВР в края на юли. Тогава той допълни, че администрацията е около 20% от състава на министерството, или общо 7887 служители.

През декември 2017 г. управляващите тихомълком зачеркнаха административната реформа в МВР. Те премахнаха от Закона за МВР създаването на държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги". Идеята беше чрез него вътрешното ведомство да се разтовари от неприсъщи му административни дейности - издаване на лични документи, регистрация на превозни средства и други, и да съсредоточи усилията си в борбата с престъпността. То бе една от малкото реформи, които останаха от втория кабинет на Борисов.

В началото на мандата на третия му кабинет Валентин Радев заяви, че ще прави реформа в системата на МВР, след като бъде изготвен цялостен функционален анализ.

Миналата година синдикатите протестираха на всеки празник на полицията. Исканията им бяха три - увеличение на заплатите с 20%, обвързване на основното възнаграждение със социално измерим показател и изготвянето на изцяло нов закон с участие на служителите на МВР.

След като те заплашиха и излязоха на протест в деня на официалното откриване на българското председателство на Европейския съюз, премиерът Бойко Борисов се срещна със синдикалистите и им обеща 100 млн. лв. за увеличение на заплатите от март. Те обявиха, че временно преустановяват протестите.

Дневник