Работата на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел се възобновява поетапно, информира пресцентърът на Агенцията по вписванията.

Справки за актуалното състояние на фирмите ще могат да бъдат извършвани от 15 август - сряда. Поетапно ще бъде възстановяван достъпът до останалите функционалности на регистъра. "Агенцията по вписванията гарантира, че за времето на нарушаване на достъпа до регистрите действия спрямо данните в тях не са извършвани и възможности за злоупотреби не съществуват", се казва в съобщение на институцията.

Оттам подчертават, че поне всички останали регистри работят с пълните си функционалности.

 И допълват: "Агенцията отново поднася извинения на потребителите си за причинените неудобства и уточнява, че причините са изцяло технически и не са резултат от злонамерена външна намеса." С възстановяването на работата на Търговския регистър са се заели ИТ експерти от Агенцията по вписванията, ИТ експерти на ангажираната с поддръжката фирма, които съвместно с други държавни ведомства "продължават да работят в непрекъснат режим в изпълнение на плана за действие за възстановяване на регистъра в пълната му работоспособност".

Регистърът е офлайн от петък, което доведе до притеснения сред гражданите и собствениците на фирми заради възможни злоупотреби при отсъствието на регистър. Вчера от агенцията съобщиха, че правосъдният министър Цецка Цачева е незабавно информирана за срива на регистъра и от своя страна е сезирала прокуратурата, ДАНС и МВР.

Дневник