След като досега бе най-приятният град за живеене в Европа, Виена измести Мелбърн като най-добър и в света в тазгодишната класация на Economist Intelligence Unit, оценяваща 140 града на 5 континента.

Аналитичното подразделение на сп. "Икономист" изготвя списъка от около 2 десетилетия. Градовете се подреждат по 30 критерия, разделени в 5 категории - стабилност, здравеопазване, култура, околна среда, образование и инфраструктура.

Австрийската столица редовно оглавява по-широкообхватен индекс, изготвян от консултантска компания "Мърсър" (Mercer), за качеството на живот в градовете.

Първите десет места в класацията са разпределени между Австралия (Сидни на 5-о място, Аделаида на 10-о място), Япония (Осака на 3-о място, Токио на 6-о място), Канада (Калгари на 4-о място, Ванкувър на 6-о място и Торонто на 7-о място) и Дания (Копенхаген на 9-о място, единственият друг европейски град сред водещите).

Разликата между трите най-добри града е малка - Виена и Мелбърн са само на 0.7 пункта един от друг. За Осака се отбелязва подобряване на обществения транспорт, както и непрекъснатото понижение на равнището на престъпност, което е довело до по-високо класиране при критериите инфраструктура и стабилност, така че японският град е на 0.7 пункта след Мелбърн.

Добри новини за Европа

Никога досега европейски град не се е класирал на първо място в света, а и Мелбърн оглавяваше списъка в последните седем години. За Европа има и други добри новини, след като в последните години за някои от тях имаше спад в класацията заради серия от терористични атаки, мигрантската криза и други фактори.

Манчестър например - където десетки загинаха и бяха ранени при атентат през май миналата година - се изкачи с 16 места в сегашната класация и вече заема 35-о място вместо 51-во. Така градът е 13 места пред Лондон - най-голямото разстояние между двата града, откакто се появи класацията преди 20 г.

Значимо е подобрението и за деветия, Копенхаген - с 12 места по-добре от миналата година, и за Париж (19-и, 13 места нагоре, въпреки серията терористични атаки от изминалите няколко години).

Пет германски града са в първите 30 - Франкфурт, Хамбург, Берлин, Мюнхен и Дюселдорф, всички са сред първите 15 европейски. Същевременно Хамбург заедно с Хелзинки и някои други европейски градове губят места в класацията, без да променят рейтинга си, изработен от EIU. "Промените в условията на живот другаде могат да имат сериозно влияние върху индивидуалната оценка на градовете", обясняват авторите на проучването.

Освен това, "макар национализмът да продължава да е във възход, в градовете в Европа се наблюдава като цяло стабилизация, тъй като социалният конфликт в резултат на миграционната криза, Брекзит или каталунския референдум за независимост спада", казва в изявление редакторът на проучването Роксана Славчева.

"Нещо повече - през последната година има значими подобрения в сигурността в няколко западноевропейски града, което означава, че нито един град в региона не е отбелязал спад в равнището на живот тази година."

Дъното

Най-неприятни за живеене са градовете Дамаск (Сирия), Дака (Бангладеш), Лагос (Нигерия), Карачи (Пакистан) и Порт Морсби (Папуа Нова Гвинея).

Следват Хараре (Зимбабве), Триполи (Либия), Дуала (Камерун), Алжир (Алжир) и Дакар (Сенегал).

Повечето от класираните в дъното са или столици, или най-големите градове в съответните страни, често пренаселени и белязани от редица инфраструктурни и урбанистични проблеми.

В класацията на EIU по-напред се класират средно големи градове в богати страни, които често са със сравнително ниска гъстота на населението. По-големите градове, които са по-пренаселени, често имат по-високо равнище на престъпност. Лондон например е на 48-мо място в класацията.

dnevnik.bg