Десетки души са загинали, след като мост се срути в Италия, близо до град Генуа, съобщиха местни медии и агенция "Ройтерс".

Министърът на транспорта определи инцидента като "огромна трагедия". Мостът "Моранди", който е част от магистрала А10, е около 100 м. висок и е строен през 60-те години, пише Би Би Си. Снимки от мястото на трагедията показват купчини отломки под средата на съоръжението. Поне няколко превозни средства са паднали при срутването.

Всички налични линейки са изпратени към мястото на събитието и всички болници са на разположение, съобщи директорът на спешните служби Франческо Бермано, цитиран от агенция "Андкронос".

Първоначално от спешна помощ потвърдиха за двама загинали, но добавиха, че "допускаме, за съжаление, още много жертви". Поне 10 ранени са откарани в болница.

По-голямата част от моста - по първоначални оценки тя е дълга около 200 метра - се е разбила в коритото на река Полчевера, но огромни парчета са паднали върху индустриални сгради и улици.

Трагедията се е разиграла днес около 11:30 по време на буря с проливен дъжд.

Мостът е бил ремонтиран през 2016 г., но от кадрите след катастрофата се вижда, че е паднала не само дълга централна част от съоръжението, но и една от носещите кули.

На борсата в Милано акциите на оператора на тол системата Atlantia, който отговаря и за състоянието на магистралата, се сринаха при новината за трагедията с 4.6%, след коато бяха спрени от търговия.

Магистралата свързва Италия с Франция и ако мостът беше паднал привечер, жертвите можеше да са повече, тъй като много италианци пътуват по нея за морето или планината за Успения Богоридично (15 август), който католиците в страната отбелязват като един от големите християнски празници.

Дневник