Двама мъже от Нови пазар попаднаха в схема на телефони измамници, след като бяха наети на работа след обява за продажба на автомобил. С.К. /19 г./ и С.И. /27 г./ без да искат станали мулета на алоджии и взели парите на жена от Велики Преслав.

Двамата са задържани след издирвателни действия, съобщиха от пресцентъра на шуменската полиция.

При разпита мъжете обяснили, че били наети на работа след пусната в сайт обява за продажба на лек автомобил. С тях се свързал мъж, който се представил за търговец на автомобили и им предложил да работят за него, докато продадат автомобила. „Работодателят“  им казал, че има клиенти, от които трябва да прибират капаро за поръчките му. Така ги изпратил във Велики Преслав. Там мулетата прибрали торба с пари, оставена от 69-годишна жена, която била излъгана по познатата схема „помощ на полицията“.

На домашния телефон на жената неизвестен позвънил и се представил за полицейски служител. Обяснил, че в града се провежда акция за залавяне на телефонни измамници, заловени били трима, а четвъртият се издирвал. Казали на жената, че в задържаните бил намерен списък с телефонни номера на  потенциални жертви и нейният номер фигурирал в списъка. Казали й да очаква обаждане и ако получи такова я помолили да окаже съдействие на полицията за задържане на измамника. Малко по- късно на телефона й се обадил мъж, който започнал да сипе закани и заплахи, в случай че не му бъде предадена конкретна парична сума. Жената веднага разбрала, че става дума за измама. Малко след това и позвънил „полицаят“ и й казал да остави пред вратата на жилището си в найлонова торба всички налични парични средства, за да може измамникът да бъде задържан на място.

С идеята, че помага на полицията жената събрала 6 920 лева, поставила ги в торба и ги оставила пред дома си. Получила указания да се прибере, за да не пострада ако има престрелка при задържането на измамника.

След като прибрали парите, които били уж за капарото на лек автомобил, двамата мъже трябвало да ги оставят в маратонка на пътя в гр. Ветово. За „работата“ си получили по 200 лева.

От пресцентъра на полицията уточниха, че мъжете не са криминално проявени. Работата по документиране на случая продължава.

ШУМ.БГ