Месец след откриването на зала „Арена Шумен“ стопаните й от общината определиха цените за наемането й. Те варират от 1 500 до 3 000 лева за 12 часа. Основната зала може да се ползва и за по-малко часове, но наемът е същият, като за 12.

Цените за ползване са предложени от Общинско предприятие „Общински жилища и имоти“ и ще влязат за одобрение на септемврийската сесия на Общинския съвет.

Минималната цена от 1 500 лева е за ползването на терена и трибуните за зрители, без да се поставят допълнителни столове. Този наем ще се плаща например за спортни състезания и турнири.

2500 лева е цената на ден за събитие, при което се ползват трибуните и терена с места за правостоящи, като тук очевидно става дума за рок, поп или фолк концерти.

Най-високата фиксирана цена е 3000 лева Тя важи за провеждане на мероприятия (спортни, културни, конгреси и др.), при които се ползват седящите места по трибуните и допълнителни столове, поставени на терена, както и допълнителна предпазна настилка на терена.

За тренировъчната и конферентната зали в „Арена Шумен“ е предвидено почасово ползване. За тренировъчната цената е 50 лева за 60 минути, за конферентната - 80 лева за същото време.

Ако някой иска да направи изложение или да продава във фоайетата на залата, то ще трябва да плати от 10 лв. на кв.м. до 50 лв. на кв.м за ден. В предложението са заложени и цени за различен тип реклами. Освен това всеки желаещ ще може да си наеме паркомясто като до 3 часа то ще струва 1 лв., до 6 часа – 2 лв., до 10 часа – 3 лв., а за денонощие – 5 лв.

По 5 лв. на кв.м на ден ще плащат тези, които искат да ползват откритите площи пред залата.

Всички цени са без ДДС.

В обосновката на ценоразписа е посочено, че „при определянето на цените е търсен балансът между натоварването на залата с мероприятия и нейното опазване от увреждания, както и оптималното съотношение между приходи от различните събития и разходи за провеждането им“.

ШУМ.БГ