Crazy Rich Asians - първият филм с изцяло азиатски актьори в Холивуд, оглави боксофиса в САЩ в първия си уикенд, съобщава Би Би Си. Лентата на "Уорнър брадърс" е и първата романтична комедия, която застава начело на класацията в последните три години.

Откакто тръгна по американските кина преди 5 дни, лентата с бюджет 30 млн. долара е реализирала приходи в размер на 34 млн. долара. Това е и първият голям холивудски филм от The Joy Luck Club (1993 г.), в който участват изцяло актьори от азиатски произход.

Филмът е адаптация по едноименния роман на Кевин Куан и в него се разказва историята на американка с азиатски произход, която получава културен шок, когато среща богатата фамилия на приятеля си в Сингапур. Главните роли в лентата са поверени на Констанс Ву и на Хенри Холдинг. Анализаторите са на мнение, че универсалните теми и способността на филма да развлича са причината филмът да добие популярност сред американските зрители.

Джеф Голдщайн, който отговаря за дистрибуцията на филмите на "Уорнър брадърс" в Щатите, каза, че според него рекламата от уста на уста е била ключова за успеха на лентата.

Crazy Rich Asians е виждан като повратна точка за представянето на азиатската общност на големия екран. Миналата седмица влиятелни американци от азиатски произход стартираха кампания за популяризирането на филма в социалните мрежи. Кампанията предлага безплатни прожекции на лентата в САЩ и информира зрителите за това, че азиатците не са представени достатъчно в холивудското кино.

В дебютния си уикенд по кината в САЩ филмът направи 25 млн. долара. За да постигнат този успех, създателите на филма отказаха доходоносна сделка с "Нетфликс" и решиха да разпространят филма чрез холивудско студио, въпреки че това е по-рисковано.

Дневник