Президентът на САЩ заяви в ексклузивно интервю за "Ройтерс", че турският му колега Реджеп Тайип Ердоган е нарушил сделка между двамата и че няма да прави на Турция никакви отстъпки, за да постигне освобождаването на пастор Андрю Брънсън.

Той допълва също, че няма никакви притеснения за това наказателните мита, които наложи преди дни на турски продукти, да накърнят и европейски икономики.

В разговора в Овалния кабинет Тръмп разкрива, че е мислел, че има сделка с Ердоган, когато е убедил Израел да освободи турска гражданка и е смятал, че в отговор ще бъде пуснат задържаният преди две години Брънсън.

"Мисля, че е много тъжно това, което прави Турция. Мисля, че допускат ужасна грешка. Няма да има отстъпки", казва президентът. "Изобщо не съм притеснен, изобщо не съм притеснен. Така се постъпва", допълва той по повод митата и въпрос за потенциални последици от тях и за други икономики

Тръмп разказва, че Ердоган искал турска гражданка да се върне от Израел. Двамата разговаряли в средата на юли на срещата на НАТО на върха, където обсъждали и случая Брънсън, както и какъв би бил начинът за освобождаването на пастора, сподели по-рано високопоставен представител на Белия дом. Според него сделката била да бъдат освободени и други американци, задържани в Турция.

"Измъкнах този човек за него. Очаквам от него да пусне от Турция този много невинен и чудесен човек и страхотен баща и велик християнин", казва днес Тръмп, който смята, че е спазил своята част от уговорката.

Израел потвърди, че президентът е поискал да бъде освободена Ебрю Йозкан и че тя е била депортирана на 15 юли. Анкара обаче отрича да е поемала какъвто и да ангажимент в замяна да пусне Брънсън.

"Харесвам Турция. Много харесвам народа на Турция. Досега, както знаете, имах много добри отношения с президента им. Страхотно се разбирахме с него. Имах много добри отношения. Но това не може да е еднопосочна улица. За САЩ това вече не е еднопосочна улица", цитира думите му "Ройтерс".

Ебрю Йозкан бе задържана и обвинена във връзки с палестинската ислямистка групировка "Хамас". Тя е била в Израел с туристическа група и арестувана през юни на излизане от страната, като случаят разгневи властите в Анкара.

На 16 юли израелската преса съобщи, че след сделка - но без да посочи с кого - тя е била депортирана, а случаят ѝ е бил предефиниран като "някой, чието местонахождение не може да бъде установено".

Малко по-късно "Вашингтон пост" съобщи, че това е било част от провалила се сделка за освобождаването на Андрю Брънсън. На 27 юли представител на Израел потвърди, че в случая с Йозкан се е намесил президентът Тръмп.

"Вашингтон пост" твърди, че на 14 юли молбата е била отправена от Тръмп в телефонен разговор с премиера Бенямин Нетаняху.

Дневник