Навършват се 50 години от навлизането на войските на Организацията на Варшавския договор в Чехословакия за смазване на Пражката пролет - мечтата за "социализъм с човешко лице".

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. съветски, полски, източногермански, български и унгарски военни части преминават чехословашката граница. На 21 август Москва и нейните съюзници разполагат в Чехословакия 200 000 войници, които скоро ще достигнат 600 000.

В 4.59 ч. Радио Прага обявява, че столицата и цялата страна са окупирани и призовава гражданите да запазят спокойствие и да не оказват въоръжена съпротива на чуждестранните войски. Още сутринта стотици хора се събират на протест пред дулата на танковете. Стотина души са убити в първите няколко дни от военната операция, отбелязва Франс прес.

През месеците, предшествали военното нахлуване, напрежението между чехословашкото ръководство и съветския лидер Леонид Брежнев непрекъснато расте. През януари 1968 г. човекът на Москва Антонин Новотни е заменен от словака Александър Дубчек начело на Чехословашката комунистическа партия.

Под влиянието на Дубчек в Чехословакия започват реформи - цензурата е отменена, дадена е свобода на събиранията и сдружаването и са предприети предпазливи икономически промени. Съветският съюз отговаря с предупреждения и дори ултиматуми, а след това с военна окупация.

Дубчек и други прореформаторски чехословашки лидери са задържани от съветската армия и отведени в Кремъл на 22 август. След четири дни трудни преговори са подписани споразумения, които оставят Дубчек на власт, но го задължават да възстанови ръководната роля на комунистическата партия.

Много жители на Чехословакия, които не разполагат с информация за преговорите в Москва, организират мирна съпротива.

На 16 октомври 1968 г. е подписано споразумение за "временно разполагане на съветски войски" в Чехословакия.

През април 1969 г. Дубчек е заменен като първи секретар на Чехословашката комунистическа партия от Густав Хусак, който започва процес на политическа "нормализация". Демокрацията ще се върне в Прага едва с "нежната революция" от 1989 г., припомня БТА.

Очаква се днес в Прага пред сградата на Чехословашкото радио на възпоменателно събитие да говори премиерът Андрей Бабиш.

Днес.бг