Заместник-председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Ралица Агайн е подала оставката си. В кулоарите на парламента Агайн каза, че причините за това са "емоционални".

"Всички правомощия, с които КФН разполага, са приложени в случая и няма никакъв пропуск. Консултирали сме се още преди време и с правната служба по европейския орган по застраховане", каза Агайн. "По закон правомощията за представителство не са на зам.-председателя на комисията", обясни тя "емоционалността" на оставката си.

По думите й "такива са условията, в които застрахователния сектор функционира на единния Европейски пазар" и за застрахователните компании в ЕС отговарят регулаторите в страните, в които са регистрирани.

След фалита на кипърското застрахователно дружество "Олимпик", се оказа че дружеството в България има над 200 хил. клиенти, чиито застраховки ще бъдат анулирани. Агайн обясни, че всички щети които ще бъдат заведени от клиенти на дружеството в 5 годишен срок в България трябва да бъдат поети от системата на гаранционните фондове. "Въпросът е уреден от кипърското законодателство, където е обявено, че при случай на несъстоятелност обезщетенията се поемат от кипърския фонд. Нашият и кипърският фонд са подписали една многостранна конвенция, съгласно която обезщетенията по застраховката се изплащат като за местните клиенти българският фонд ще посредничи, ще ги обслужи, така че да не се затрудняват. Това е, когато има нанесени щети. За тези, които са си платили до края на годината, нито системата за гаранционните фондове, нито българското, нито кипърското законодателство предвижда някаква компенсация. Нито един обезпечителен фонд и в ЕС не предвижда да се покрива тази загуба. За тези хора не е осигурена система за гаранция и при всички положения те ще могат да си получат парите в процеса на ликвидация, когато тя се осъществи и ако има пари там", обясни Агайн. Пред парламента тя добави, че в момента у нас действат над 600 застрахователи, като само 12 от тях са местни клонове.

Оставката на Агайн, която беше с ресор застраховане, бе поискана от правителството в понеделник.

Dnevnik.bg