Все повече мигранти намират работа в Германия, сочат данни от Федералната агенция по заетостта, цитирани от "Ройтерс".

Статистика от миналата седмица също показа, че германските компании да успели да привлекат повече стажанти в програми за практическо обучение заради ръста в броя на молбите на търсещи убежище от Афганистан и Сирия.

Директорът на Федералната агенция по заетостта Детлеф Шееле каза, че няма причина за песимизъм във връзка с възможностите на страната да се справи с рекордния брой пристигащи.
"Нещата вървят доста добре", посочи Шееле, като добави, че числата са малко по-добри от очакваното. "Числата са добри, взимайки предвид и факта, че това са хора, дошли в Германия по хуманитарни причини, а не за да си намерят работа", подчерта още Шееле.

Броят на наетите мигранти от осемте държави с най-голям брой търсещи убежище се е увеличил с над 100 хил., достигайки 306 574 през месец май в сравнение със същия месец предходната година, показват данни от Федералната агенция по заетостта .

Недостиг на квалифицирана работна ръка

От тях приблизително трима на всеки четирима имат трудов договор, според който компанията и работникът плащат пълни вноски в схеми за социално осигуряване.

През юли около 500 хил. души от осемте основни държави на търсещи убежище са били регистрирани като търсещи работа. Тук са включени и хора, които към момента са посещавали езикови и интеграционни курсове. От тях почти 197 хил. са били регистрирани като безработни, което е приблизително колкото преди година.

Недостигът на квалифицирана работна ръка и липсата на млади хора, които да искат да се включат в практическите обучения за до три и половина години, буди сериозна тревога сред мениджърите в най-голямата европейска икономика.

Свободните места за позиции за обучение са достигнали най-високото си ниво за последните 20 години, като повече от една трета от компаниите не могат да запълнят тези позиции.

Тази година броят на пристигащите в Германия рязко намаля заради по-строгия граничен контрол в Европа и затягането на правилата за предоставяне на убежище в Германия и в други държави.

Dnevnik.bg