Над 80 водачи получиха съвети за пътна  безопасност от деца по време на полицейска акция в Нови пазар и Каспичан. Тя се проведе в рамките на кампанията на ОДМВР- Шумен „Да пазим нашите деца“, съобщиха от пресцентъра на полицията. 

Бъдещият първокласник Александър беше най-малък сред децата, които за пореден отправиха призив към водачите на автомобили да внимават, когато край или на пътя забележат дете. „Тръгваме на училище, но понякога докато играем бягаме, и можем да излезем на пътя. Вие сте големи и сте по-внимателни от нас, затова ни пазете. Ние също ще внимаваме. Като порасна и стана полицай, ще ви проверя пак“, обясняваше Алекс на водачите. Съветите допълваше майка му – полицай Татяна Патлеева от РУ- Нови пазар. С помощта и на 11-годишните  Валерия, Веси, Румяна и Радина посланията стигнаха до повече шофьори. Водачите получиха листовка и подарък – сенник за автомобил.

В Каолиново призив за  повишено внимание на пътя към водачите отправиха 13-годишният Иван и 11-годишната Пламена. Те бяха помощници на служители от „Пътна полиция“ в Каолиново  по време на операцията по пътна безопасност.  „Случвало ми се е да видя шофьор, който кара с по-висока скорост. Това е плашещо и за децата- пешеходци и за тези, които се возят като пътници в автомобилите. Пазете ни!“ апелира Иван.  „Не шофирайте неразумно“, призова Пламена. Всички водачи получиха листовки с основни правила, които трябва да спазват  и сенници за автомобили.

От пресцентъра на ОД на МВР съобщават, че преди началото на новата учебна година на територията на областта са проведени работни срещи с Регионално управление на образованието – Шумен и с кметовете на общини. Обсъдени са мерките за гарантиране на сигурността на учениците, родители и близки за първия учебен ден и недопускане на нарушения на обществения ред. Уточнени са начините за бърза връзка между училищните ръководства, фирмите за охрана и районните полицейски управления.  Предоставени са списъци с имена и телефони на полицейските и младши полицейските инспектори, които обслужват съответния район.

От полицията напомнят на учениците, че винаги трябва да пресичат на зелено,  да ползват светлоотразителна жилетка или елементи закрепени за облеклото или раницата, да се придвижват по най-безопасния маршрут до училище.  Ако се придвижват с велосипед трябва да знаят, че до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по троатара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години. Навършилият 12 години велосипедист трябва да кара колелото си възможно най-вдясно на платното за движение.  Трябва да укаже с ръка накъде ще завие или ако иска да спре, но задължително трябва да се убеди, че не го застрашава друго превозно средство.

ШУМ.БГ