Днес Париж е град, свободен от автомобили – улиците на града са затворени за движение на коли и ще бъдат завладени от пешеходци, съобщава изданието Parisinfo.

"Излезте със семейството или приятелите, сложете ролковите кънки, скочете на колелото или си обуйте удобни обувки и разгледайте красотите на Париж. Столицата никога не е била толкова тиха!", пише сайтът.

Движението на автомобили ще бъде забранено от 11:00 до 18:00 часа, за да може желаещите да напуснат града за деня да могат да го направят. Ще бъдат пропускани за движение само линейки и пожарникарски коли, полицията, автобусите, такситата и частните шофьори и дори те ще трябва да карат с 30 км/ч максимална скорост.

В опитите си да се пребори със замърсяването, Париж вече предлага електрически автомобили, велосипеди и електрически тротинетки под наем. Кметът Ан Идалго призова да започне дебат за въвеждане на изцяло безплатен обществен транспорт в града и обяви, че ще забрани достъпа на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2030 г. 

Дневник