Харуки Мураками отказа номинацията за алтернативната Нобелова награда за литература, като обясни, че иска да се съсредоточи върху писането. За отказа на писателя информираха организаторите на новата литературна награда, съобщава БТА.

Призът беше учреден през юли от шведски интелектуалци като алтернативна на Нобеловата, но с различни ценности и 10 пъти по-малък паричен еквивалент.

Харуки Мураками благодари за номинация, но каза, че "предпочита да се съсредоточи върху писането далече от вниманието на медиите". Той е сред най-известните японски писатели в чужбина.

Останалите номинирани за Новата литературна награда са родената в Гваделупа френска писателка Мариз Конде, английският фантаст Нийл Геймън и родената във Виетнам канадска писателка Ким Тхуи. Всички те "изразиха ентусиазъм за номинацията си", казаха организаторите. Лауреатът на Новата литературна награда ще бъде обявен през октомври.

Тази година няма да бъде присъждана Нобеловата награда за литература заради кризата в Шведската академия, която избира лауреата. Седем от нейните членове подадоха оставка след разкрития за сексуални посегателства и финансови злоупотреби.

Дневник