Илон Мъск, собственик на компанията SpaceX, обяви късно в понеделник името на първия човек, който ще направи обиколка на Луната с ракета Big Falcon Rocket (BFR). Това е японският милиардер Юсаки Маезава, основател и ръководител на онлайн магазина за мода "Зозо" (Zozo).

Мъск не посочи срока, в който планира да изпрати човек до спътника на Земята за пръв път от 1972 г. насам. Досегашните планове бяха това да стане през 2023 г. Ракетата BFR още не е построена и тествана и според Мъск е възможно тя да е готова в следващите 2-3 години. По-рано той бе казвал, че ракетата трябва да направи автоматичен полет до Марс през 2022 г. и пилотиран полет през 2024 г., но Мъск е известен с това, че обявява амбициозни срокове, които рядко спазва.

Ако проектът успее, SpaceX ще изведе космическия туризъм до нова епоха.

Бившият барабанист в пънк група може да се присъедини към едва 24-та души - всичките американци - които са стъпвали на Луната. Три от мисиите от програмага "Аполо" - номера 8, 9 и 13, само са правили обиколка.

Маезава каза при представянето в САЩ, че ще покани на полета още 6 до 8 творци. Не е известно колко ще плати японецът, но според Мъск той е направил "значителен депозит" и това ще помогне доста за разработването на BFR.

Извън Япония 42-годишният Маезава е известен с това, че купи картина от 1982 г. на Жан-Мишел Баскиа срещу рекордните 110 млн. долара. Той е един от най-колоритните японски бизнесмени и непрекъснато е по страниците на светските издания с колекцията си от произведения на изкуството, спортни коли и известната си приятелка.

След новината акциите на Zozo поевтиняха с 4.7%, след което възтановиха стойността си. През юли "Ройтерс" съобщи, че записалите се за суборбитални пътувания на компаниите Blue Origin на Джеф Безос и Virgin Galactic на Ричард Брансън ще трябва да платят в рамките на 200-300 хиляди долара.

Дневник