Сериалът "Игра на тронове" на американската кабелна телевизия Ейч Би О (HBO) бе удостоен с награда "Еми" за най-добър драматичен сериал на 70-ата церемония за наградите "Еми", която се проведе снощи в театъра "Майкрософт" в Лос Анджелис, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

За трети път "Игра на тронове" получава наградата Еми в тази категория. Отличието е смятано за еквивалент на Оскарите. Филмът имаше общо 22 номинации. Той победи в битката за най-добър драматичен сериал продукциите "Американците", "Короната", "Историята на прислужницата", "Странни неща", "Западен свят" и "Това сме ние".

В категорията за най-добър комедиен сериал отличието грабна "Прекрасната г-жа Мейзъл" на Амазон - история за еврейска съпруга, мамена и изоставена от мъжа си, която започва нов живот и поражда скандал. Продукцията победи в надпревара с комедийните сериали "Атланта", "Бари," "Чернеещ," "Успокой топката", "Блясък", "Силициевата долина", "Непобедимата Кими Шмит".

В категорията за най-добър минисериал победи продукцията на канала Еф Екс "Убийството на Джани Версаче". В актьорските категории британската актриса Клеър Фой получи наградата Еми за най-добра актриса в драматичен сериал за ролята й на младата кралица Елизабет Втора в драматичния сериал "Короната". Сериалът на стрийминг канала Нетфликс стана трамплин за 34-годишната актриса, участвала преди това в британски телевизионни филми.

Британският актьор Матю Рис бе удостоен с "Еми" за най-добър актьор в драматичен сериал за ролята му в "Американците" - сага за съветските шпиони от КГБ в САЩ през Студената война, чийто шести и последен сезон завърши през пролетта.

Танди Нютън получи "Еми" за най-добра актриса в поддържаща роля в драматичен сериал за ролята й в "Западен свят". Наградата "Еми" за най-добър актьор в поддържаща роля в драматичен сериал бе присъдена на Питър Динклидж за ролята му в "Игра на тронове".

В актьорските категории за комедийни сериали за най-добра актриса бе обявена Рейчъл Броснахън за "Прекрасната г-жа Мейзъл". За най-добър актьор в комедиен сериал бе отличен Бил Хейдър за "Бари". Хенри Уинклър получи отличието за най-добър актьор в поддържаща роля в комедиен сериал за "Бари". Алекс Борстейн получи отличието за най-добра актриса в комедиен сериал за "Прекрасната г-жа Мейзъл".

При минисериалите за най-добър актьор бе обявен Дарън Крис за "Убийството на Джани Версаче", а за най-добра актриса Реджина Кинг за "Седем секунди". В поддържащите роли там бяха отличени Джеф Даниълс и Мерит Уивър за минисериала "Забравени от бога". За режисура за драматичен сериал бе отличен Стивън Долдри за "Короната".

Дневник