Три дни преди европейската среща на върха в Залцбург, която ще бъде посветена до голяма степен на миграционния въпрос, австрийският канцлер Себастиан Курц обяви организирането на среща на върха ЕС - Африка през декември, а френският президент Еманюел Макрон поиска засилване на процеса за експулсиране на незаконни мигранти, предаде "Франс прес".

"Ще организираме среща на върха ЕС - Африка през декември. Надяваме се на подкрепата на Франция. Ние искаме да се съсредоточим върху икономическото развитие на Африка", заяви Курц, който вчера бе гост в Елисейския дворец на френския президент Макрон.

Австрия, която от юли е ротационен председател на ЕС, е домакин на европейската среща на върха в Залцбург на 20 септември, на която се очаква миграционната тема да бъде водеща.

"По принцип идеята за среща на върха на ЕС и Африка изглежда добра", се казва в изявление на Елисейския дворец. Президентството припомня, че неотдавна в своя реч Макрон изрази желание за развитие на икономическото партньорство с Африка.

Курц, който е привърженик на твърдата линия срещу имиграцията, е начело на управляваща коалиция, която обединява десницата и крайната десница. Според Елисейския дворец канцлерът обаче не иска да бъде сравняван по миграционната политика с Унгария и в някои отношения с Италия.

Вчера в Елисейския дворец Курц каза пред журналисти, че подкрепя предложението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за подсилване на Фронтекс с 10 хил. гранични служители до 2020 г. Той добави, че европейските страни, в които първо пристигат мигрантите, имат нужда от европейска солидарност, но трябва в замяна да управляват миграционните потоци.

Макрон призова за по-добър контрол над притока на мигранти чрез укрепване на Фронтекс и за по-добър диалог със страните на произход и на транзит на мигранти. Той каза, че това трябва да стане при спазване на европейските ценности. Макрон обаче добави, че е нужно да има политика за връщане на онези мигранти, които са "в нередовно положение и не са подходящи да получат убежище".

Френският президент подкрепи приоритета на Виена за борба срещу незаконната имиграция чрез засилване на охраната на външните граници на ЕС. /БТА

Дневник