Карнавалът на плодородието, който се провежда на всяка четна година в Шумен, вече има талисман - таралеж. Той е избран след конкурс и е дело на шуменския художник Петьо Дамянов.

Ежът обаче все още няма име, затова от общината питат шуменци как да го кръстят. Предложенията могат да се изпращат на имейл r.encheva@shumen.bg. Името на таралежа и това на неговия кръстник ще бъде обявено при откриването на Карнавала на плодородието.

Това обявиха днес на пресконференция в сградата на общината зам.-кметът по култура Найден Косев, организаторът на карнавала Красимир Савов и Десислава Златева, началник на отдел "Култура".

10-тото издание на Карнавала на плодородието в Шумен ще се проведе от 28 до 30 септември. „Още от утре 19 септември започват съпътстващите Карнавала събития. Всеки ден  до началото на Карнавала е наситен със събития. Предстоят концерти, изложби, ателиета, фолклорен събор на Шуменското плато и много други мероприятия“, каза днес заместник-кметът на община Шумен Найден Косев.

Над 2000 са участниците в тазгодишния Карнавал на плодородието. В дефилето ще се включат 57 групи от Шумен и региона, както и състави от Петровац, Сърбия, Струмица, Македония, „Шарено герданче“ от Търговище, фолклорни групи от село Климент, Карловско. Вечерта на откриването на Карнавала е на 28 септември. Тя стартира с концерт на ансамблите „Луди млади“, „Шумен“ и „Мадара“ в зала „Арена Шумен“. След това на откритата сцена на пл. Освобождение ще се изявят съставите от Сърбия, Македония и Търговище. Откриването ще завърши с Огнено шоу, като в края му над 100 факли ще осветят централната част на града.

Дефилето на участниците в Карнавал на плодородието започва в 15,30 часа на 29 септември. На 30 септември в парка до сградата на община Шумен на над 100 маси ще бъде подредена кулинарна изложба-базар.

ШУМ.БГ