Европейската комисия започна антимонополно разследване дали германските автомобилостроители "Бе Ем Ве" (BMW), "Даймлер" (Daimler) и "Фолксваген" (Volkswagen) са били в сговор при разработването и пускането на системи за контрол на емисиите отработени газове, предадоха световните агенции.

Еврокомисията посочи днес, че е получила информация, според която "Бе Ем Ве", "Даймлер", "Фолксваген" и нейните подразделения "Ауди" (Audi) и "Порше" (Porsche) са провеждали срещи за обсъждане на технологиите за ограничаване на емисиите отработени автомобилни газове.

Разследването търси отговор на въпроса дали автомобилостроителите са се договорили да не се конкурират взаимно в разработването и внедряването на технология за ограничаване на замърсяването от бензинови и дизелови леки коли.

Ако бъде доказан, този сговор може да е лишил потребителите от възможността да купуват автомобили, по-слабо замърсяващи околната среда, въпреки че автомобилостроителите разполагат със съответните технологии, каза еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер, цитирана от "Асошиейтед прес". /БТА

Dnevnik.bg