Европейската комисия представи идеите си за реформа на Световната търговска организация (СТО), целящи да противодействат на изкривяването на пазара и да убедят САЩ да не напускат организацията, предаде "Ройтерс".

След като по-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи нови мита на китайски вносни стоки, ЕС разкри какви смята, че трябва да са мерките срещу изкривяващите пазара субсидии. Миналия месец Тръмп каза, че може да изтегли САЩ от СТО.

"Светът се промени, но СТО остана същата. Крайно време е да вземем мерки, за да помогнем на системата да се справи с предизвикателствата на днешната световна икономика и отново да заработи в полза на всички. А именно ЕС трябва да бъде водещ в този процес", заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

Еврокомисията предлага да се модернизират правилата в областта на международната търговия, така че да обхванат днешната глобална икономика, да се засилят правомощията на СТО като наблюдател на търговията и да се намери начин за преодоляване на сегашния застой в системата за решаване на спорове на организацията.

През юни лидерите на ЕС призоваха Еврокомисията да представи предложения със "сходни по възгледи партньори", които да подобрят СТО в ключови области, като субсидиите.

Малко са усилията за реформи пожънали успех досега, а голяма част се намират в задънена улица, включително разговорите за намаляване на селскостопанските субсидии, увеличаване на достъпа до пазара, реформа на правилата за достъп до лекарства, подобряване на системата за решаване на спорове и либерализиране на търговията с услуги.

Дневник