Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Китай се опитва да повлияе на резултатите от междинните избори в САЩ през ноември.

В профила си в "Туитър" държавният глава не предостави доказателства. Той вече е свързвал Пекин с кибератаката срещу Демократическата партия отпреди 2 години, месеци преди президентските избори, на които Тръмп победи Хилъри Клинтън.

В последната си публикация обаче той не говори за кибератака, а загатна за връзка с търговската война, в която на практика влязоха Вашингтон и Пекин с налагането на допълнителни мита на стоки на стойност десетки милиарди долари.

Днес САЩ съобщиха, че ще добавят в списъка стоки за 200 млрд. долара, а анализатори допускат, че това може да засегне земеделските и индустриалните производители в САЩ.

"Китай открито е заявявал, че активно се опитва да повлияе и да промени изборите ни, като нападне фермерите ни и индустриалните ни работници, защото са ми верни", написа президентът.

"Това, което Китай не разбира, е, че тези хора са велики патриоти, които добре разбират, че Китай се възползва от САЩ в търговията от много години. Те също така знаят, че аз съм човекът, който знае как да спре това", продължи Тръмп и обеща, че ще има "голям и бърз" икономически отговор срещу Китай, ако американските земеделци и индустриални работници се окажат на прицел на Пекин.

Дневник