„Росатом" ще започне скоро да строи два ядрени реактора в унгарската ядрена централа "Пакш". Това съобщи президентът Владимир Путин по време на срещата си с унгарския премиер Виктор Орбан.

Путин каза още, че Унгария "несъмнено" е един от ключовите европейски партньори на Русия и че двустранните отношения се развиват във всички направления, предаде ТАСС.

В началото на разговорите си с гостуващия в Москва унгарски премиер Виктор Орбан руският президент изтъкна активната работа на междуправителствена комисия и развитието на отношенията между регионите. По думите на Путин през 2017 г. стокооборотът между Унгария и Русия се е повишил с 25 на сто, а през първото полугодие на 2018 г. - с още една трета. Взаимните инвестиции възлизат на около един милиард долара и се изпълняват "добри, перспективни и големи проекти", заключи той.

Заради наложените от ЕС санкции стокооборотът на Унгария с Русия намаля, но двете страни успяха да преодолеят тази тенденция, заяви Орбан. Той добави, че настоящата му визита е с цел да благодари за извършената съвместна работа. Премиерът на Унгария каза, че има голям потенциал за сътрудничество в селското стопанство, енергетиката, културата и други сфери.

"Срещата ми с вас има голямо значение за унгарската политика", заяви Виктор Орбан. "Не може да се каже, че за нашето сътрудничество винаги има благоприятен климат. Но всички неприятности съществуват, за да можем да се борим с тях заедно. Мисля, че успяваме", заключи министър-председателят на Унгария.

В двустранните преговори в широк формат участват от руска страна президентският съветник Юрий Ушаков, външният министър Сергей Лавров и министрите на промишлеността и търговията Денис Мантуров и на здравеопазването Вероника Скворцова. В унгарската делегация влизат външният министър Петер Сиярто, премиерският съветник Янош Бала и министърът без портфейл Янош Шули, отговарящ за ядрената енергетика.

Dnevnik.bg