Сръбски представители са договорили на посещение в Пекин инвестиции и споразумения за още 3 млрд. долара в балканската страна, съобщи "Болкан инсайт".

Документите бяха подписани по време на визита на сръбския президент Александър Вучич и негова делегация в Пекин, където те са гости на икономически форум.

"Договорите, които подписахме, драматично променят позицията на Сърбия. Ще бъдем пристанището за китайски инвестиции в региона," каза Вучич в китайската столица. Той нарече колегата си Си Цзинпин "добър, честен приятел и добър партньор."

Вучич, цитиран от телевизия N1, каза още, че е помолил Си да помогне на Сърбия с технологичния напредък и че преговаря за отваряне на фабрики както на електромобили, така и на "летящи автомобили". "Имам някои идеи, които получих след разговора си с шейх Мохамед бин Зайед (от Обединените арабски емирства)," обясни той.

Обсъждат се и други проекти, за които обаче още не са подписани споразумения. Според заместник-министъра на отбраната Ненад Милорадович например Сърбия ще опита да си добави от Китай високотехнологични безпилотни самолети, които могат да откриват цели и в дневни, и в нощни условия, както и бомби и ракети с лазерно насочване. "Такива имат най-способните армии в света, а такива ще са на разположение и на армията на Сърбия," каза Милорадович.

"Най-големият индустриален парк на Китай в Европа"

Става дума за средства, които ще се вложат предимно в инвестиционни проекти, но част от парите ще отидат за купуване на сръбски оръжия.

От тях 900 млн. долара ще бъдат инвестирани в изграждането на фабрика в град Зренянин, Войводина, на производителя на гуми Shandong Linglong Tire Co. Отделен документ гарантира вече обявените това лято инвестиции за 1.46 млрд. в държавната сръбска минна компания RTB Bor.

Освен това с китайската компания CRBC (същата, която изгражда Пелешацкия мост, заобикалящ крайбрежието на Босна, и черногорския участък на магистралата от Бар до Белград) е подписано споразумение за изграждане на индустриален парк край Белград, в който ще работят над 1000 китайски компании. Според сръбския икономически министър Синиша Мали (бивш кмет на Белград) това "ще е най-големият индустриален парк на Китай в Европа."

Според "Болкан инсайт" това е поредното свидетелство за нарастващата роля на Китай в Сърбия - държавата, за която са предназначени по-голямата част от инвестициите, обещани от Китай на страните от Западните Балкани.

Според статистически данни на сръбските власти търговията между януари и юни тази година е на стойност 38.1 млн. долара тази година - повече от същия период миналата година (29.4 млн. долара). Вносът пък е достигнал 1.026 млрд. долара, при съответно 779.3 млн. долара за първите 6 месеца на 2017 г.

Дневник